11. redna seja

Odbor za izobraževanje, znanost in mladino

8. 5. 2024

Transkript seje

Bomo začeli. Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Začenjam 11. sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: Lucija Tacer, ki nadomešča Jožico Derganc, potem ima Franc Rosec, ki nadomešča Francija Kepo, in Andrej Hoivik, ki nadomešča Jožeta Lenarta. Jožefa Lenarta. In iz kvote Poslanske skupine Svoboda pa je z nami danes poslanka Sara Žibrat; lepo pozdravljena in tudi upam, da bo bodoča naša članica.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. Predlog zakona, eno točko imamo: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mladinskih svetih, skrajšani postopek. Še ena je Razno, če bomo imeli še kaj za vsi povedati na koncu. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O MLADINSKIH SVETIH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanimi Lucijo Tacer, Damijanom Zrimom in Andrejem Hoivikom s predlogom za obravnavo po skrajšanem postopku. Predlog zakona je bil 14. marca letos objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 77. seji, dne 22. marca letos sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

V zvezi s to točko ste prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora: predlog zakona, Mnenje Zakonodajno-pravne službe, Mnenje Vlade, mnenje in pripombe Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino. Rok za vlaganje amandmajev je bil do petka, 3. maja 2024. V poslovniškem roku pa so amandmaje k 1. in 2. členu predloga zakona vložile Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica.

Na sejo so bili vabljeni v imenu predlagatelja skupine poslank in poslancev Lucija Tacer Damijan Zrim in Andrej Hoivik, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba, Urad Republike Slovenije za mladino, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije, Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, Študentska organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predstavniku predlagatelja. Kdo bi prvi kaj spregovoril?

Lucija Tacer, izvoli.

Ja, hvala za besedo.

Bom jaz naredila en okvirni uvod, potem dam pa še kolegoma, ki sta tudi prvopodpisana, besedo da dopolnita.

Najprej lep pozdrav in vesela sem, da smo se danes zbrali v takem številu, da naredimo en korak naprej na področju mladinskega organiziranja in spodbujanja mladih k aktivnemu državljanstvu. Mi smo pred enim letom, zdaj bo že v bistvu malo več, kakšnim letom in pol, prvič v zgodovini Slovenije v Državnem zboru ustanovili Klub mladih poslancev. Ta klub je bil ustanovljen z namenom, da imamo v Državnem zboru eno platformo, ki ni vezana na politično stranko, kjer se zbirajo mladi predstavniki, poslanci in poslanke v Državnem zboru in lahko nudijo različnim mladinskim organizacijam in mladim posameznikom neko platformo za komunikacijo z Državnim zborom. Vemo, da mladi danes sodelujejo v demokraciji na drugačne načine kakor so do zdaj, in zato je pomembno, da tudi mi našo demokracijo prilagajamo tem drugim oblikam vključevanja. Menimo, da je ta klub en korak v pravo smer, in to dokazuje tudi novela zakona, ki je danes pred nami.

Mi smo se tekom obstanka kluba s petimi člani, ki smo v tem sklicu, izpolnjujemo ta pogoj, da smo bili stari 29 ali manj ob konstituiranju Državnega zbora, torej vseh pet članov, smo se dobivali z različnimi mladinskimi organizacijami, izmed njih tudi z Mladinskim svetom Slovenije, ki predstavlja neko krovno društvo nacionalnih mladinskih organizacij in tekom teh sestankov so nam bili predstavljeni različni predlogi za izboljšave, tudi zakonske materije. Uspeli smo se strinjati o dveh spremembah, ki sta danes pred vami.

Prva je možnost ustanovitve medobčinskih mladinskih svetov lokalnih skupnosti. Trenutno je so morale imeti vse organizacije, ki so bile v Mladinskem svetu lokalne skupnosti sedež v tej občini. Ker pa imamo v Sloveniji tako veliko občin in so nekatere majhne, je to za mlade iz teh občin predstavljalo oviro, da se niso mogli združevati v mladinske svete lokalnih skupnosti, tudi če so to želeli, ker pač v svoji občini ni bilo dovolj mladinskih organizacij. Zdaj, s tako spremembo zakona bodo imeli možnost, da se bodo na medobčinski ravni, recimo v Beli Krajini lahko med večimi občinami povezali in imeli skupaj eno zagovorniško platformo.

Druga sprememba pa je namenjena temu, da se bo mlade bolj vključevalo v procese odločanja, da se jih ne bo le obvestilo s strani oblasti takrat, ko se bodo sprejemale spremembe, ki se jih bodo dotikale, ampak se jim bo omogočilo, da bodo podali svoje mnenje, da bodo vključeni v proces odločanja. To je mogoče na kratko z moje strani. Bi pa dala besedo še predlagateljema, ostalima dvema prvopodpisanima, prosim.

Hvala lepa.

Besedo dajem Andreju Hoiviku, izvoli.

Ja, hvala lepa.

Bomo malo mešano naredili, nekako sredina, desna stran, pa potem leva stran ali kako, malo za šalo, malo zares.

Dobro jutro vsem. Tudi z moje strani zahvala predvsem tudi klubu, da se je ustanovil, da smo v resnici, to je naša prva zakonska materija pod katero sem se z veseljem podpisal. Naj omenim, da tudi naša Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke podpira novelo Zakona o mladinskih svetih in tako, kot je kolegica Tacer, dejala, absolutno je potrebno opolnomočiti mlade na lokalnem nivoju. In ne nazadnje imamo tudi, zdaj so pred nami evropske volitve, imamo tudi evropsko listino o lokalni samoupravi in se mi zdi, da s to novelacijo bomo sledili tudi temu pomembnemu dokumentu. Sam naj omenim, da absolutno v naši stranki podpiramo delovanje mladih, predvsem na ruralnem območju. Vemo, da je Slovenija sestavljena iz 212 občin. Nekatere morda prvič slišimo takrat, ko so lokalne volitve na vsake štiri leta. In se tudi jaz velikokrat seznanim s kakšno občino, za katero prvič slišim, pa morda rečemo, da je geografija ni ravno bil moj najslabši predmet bil v srednji šoli. Tako da absolutno mislim, da smo tudi dobro sodelovali z mladinskim svetom, da smo poslušali njihove izzive. Vsi se strinjamo seveda, da jih ne moremo vseh takoj rešiti, ampak to je ta prvi korak, ki bo pokazal pravo pot, da bo tudi lokalna samouprava na področju delovanja mladinskega sveta bolj opolnomočena, boljša in da bodo tudi mladi slišani, ne samo na državni ravni, kjer se slišijo, ampak tudi na lokalni ravni, hkrati pa da bodo potem ta mnenja tudi upoštevajoča pri izvršilni veji oblasti, tako na lokalni kot tudi na državni ravni. In seveda sem zelo vesel, da je ta zakon pred nami in se veselim podpore. Iz vseh poslanskih skupin. Hvala.

Hvala lepa tudi tebi.

Zdaj pa še beseda, Damijan Zrim, je tvoja.

Spoštovana predsedujoča, hvala za besedo.

Spoštovani kolegice, kolegi, tisti mladi po starosti pa mladi po duši!

Jaz bi se vam zahvalil, da bomo danes nekako soglasno sprejeli ta zakon, kajti že na kolegiju predsednice je bila soglasna podpora vseh poslanskih skupin. Kolegica Tacer je že predstavila vsebino zakona, jaz se ne bi na tem dodajal. Bi pa nekaj rekel, da imamo zelo edinstveno priložnost, kajti to je prvič, ko klub deluje, sploh v Republiki Sloveniji, da smo se mladi poslanci čez politične stranke povezali v neko nadstrankarsko skupino in lahko vodimo drugačno politiko, neko novo pot in to smo si tudi zadali. Jaz kot predsedujoči začasno, zdaj v tem klubu lahko povem, da bomo tudi delali podobne premike v prihodnje. Kajti, to so začetki, mi smo pa, da lahko skupaj ustvarimo nekaj boljšega, tako za mlade, kot tudi za druge populacije v Sloveniji in mislim, da nam bo to skupaj uspelo.

Tako da, hvala vsem kolegom.

Hvala lepa tudi tebi.

Zdaj pa dajem besedo predstavnici Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, državni sekretarki gospe Jasni Rojc.

Izvolite.

Jasna Rojc

Hvala lepa.

Moje mesto danes tukaj je predvsem, da predstavim mnenje Vlade Republike Slovenije, in sicer Vlada Republike Slovenije podpira osnovna izhodišča predloga zakona, ker razume izzive pri organiziranju in združevanju mladih v manjših lokalnih skupnostih z namenom večje participacije in večje reprezentativnosti mladih na lokalni ravni. Interes Mladinskega sveta Slovenije je v tem, da se s predlogom zakona opolnomoči mlade iz manjših občin in jim tudi omogoči, da imajo zagotovljen reprezentativen zagovorniški organ. Ustanovitev medobčinskih mladinskih svetov bo nedvomno omogočila vključevanje več organizacij in s tem tudi večje število aktivnih mladih iz različnih lokalnih skupnosti. Ob tem pa vlada vseeno opozarja na pravico samoupravnih lokalnih skupnosti, da v skladu z zakonom, ki ureja lokalno samoupravo, samostojno urejajo in opravljajo javne zadeve iz svoje pristojnosti. Ob predlogu se namreč o predlogu spremembe, torej predvsem pri 2. členu predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mladinskih svetih se namreč postavlja vprašanje legitimnosti zastopanja stališč mladih lokalnega mladinskega sveta iz druge lokalne skupnosti nasproti s stališčem mladih, ki delujejo v matični lokalni skupnosti, ki ima na primer zadostno število mladinskih organizacij. Zato je potrebno pretehtati vidik morebitnega navzkrižja interesov med odločitvami posamezne samoupravne lokalne skupnosti in odločitvami medobčinskega mladinskega sveta.

Sicer pa, še enkrat, Vlada Republike Slovenije podpira predlog zakona, ki zasleduje načela demokratičnosti, pravičnosti in aktivnega državljanstva, in sicer v delu, kjer se spreminja 2. člen obstoječega Zakona o mladinskih svetih, ker bo ta sprememba zakona omogočila boljše povezovanje mladih organizacij in mladinskih svetov različnih samoupravnih lokalnih skupnosti ter vključevanje in upoštevanje mnenja mladih o zadevah, ki neposredno vplivajo na njihovo življenje in delo. Hvala.

Hvala lepa tudi vam.

Zdaj pa dajem besedo predstavnici Zakonodajnopravne službe, gospe Petri Komel.

Izvolite.

Petra Komel

Hvala za besedo. Lepo pozdravljeni!

V Zakonodajno-pravni službi smo k predlogu zakona pripravili pisno mnenje. Ugotavljam, da so pripombe iz pisnega mnenja ustrezno naslovljene z amandmaji poslanskih skupin koalicije. Hvala.