90. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

19. 6. 2024

Transkript seje

Začenjam 90. sejo kolegija in vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da magistrica Bojana Muršič danes nadomešča vodjo Poslanske skupine SD, Janija Prednika in pa Andrej Hoivik nadomešča vodjo Poslanske skupine SDS, Jelko Godec. Zaenkrat smo vsi, no, razen Levice, še ni.

Pa gremo kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO NUJNEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje in prehajamo na obravnavo predloga, da se po nujnem postopku obravnava predlog zakona o pospešitvi postopkov za realizacijo vseevropskega prometnega omrežja in dajem besedo namestnici generalne sekretarke Vlade, magistrici Barbari Peternelj.

Izvolite.

Barbara Peternelj

Hvala lepa.

Najprej lep pozdrav vsem!

Vlada predlaga obravnavo zakona po nujnem postopku, in sicer zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države, gre namreč za prenos direktive, za katero je Republika Slovenija že prejela obrazloženo mnenje Evropske komisije zaradi nenotifikacije v izogib nadaljnjim postopkom ter morebiti neugodnim finančnim posledicam, zato predlagamo, da bi se zakon sprejel čim prej.

Hvala lepa.

Hvala lepa.

Odpiram razpravo, če kdo želi? (Da.)

Izvolite, kolega Cigler Kralj.

Hvala lepa.

Dobro jutro vsem!

Prvič, jaz tega podprl ne bom, zato ker ni nobene potrebe po nujnem postopku, ker gre za prenos direktive in drugič zato, ker pozivamo pravzaprav Vlado in vse odgovorne, da se pravzaprav vsi postopki pohitrijo, ne samo ti, povezani z izgradnjo tega vseevropskega prometnega omrežja, vsi postopki, kje so popoplavni ukrepi, kje je izgradnja domov in vse drugo? Ljudje čakajo, poslušajte, na mene se vedno bolj obupani obračajo, recimo kmetje, ki hočejo nadgraditi hleve za to, da bodo v dobrobit živali lahko ugodili do 2026 pa ne dobijo niti osnovnih dokumentov za to, da bi lahko začeli delati in mislim, da, mislim, da ni potrebe na tak način tukaj en spekter postopkov po nujnem postopku spravljati naprej, mislim, da je veliko bolj nujno, v Novi Sloveniji mislimo, da je veliko bolj nujno, da se vsi postopki debirokratizirajo in pohitrijo, zato tega ne bom podprl.

Hvala lepa.

Kolega Hoivik, izvolite.

Ja, hvala lepa za besedo.

Ja, se pridružujem mnenju Cigler Kralja. Tudi v naši poslanski skupini ne bomo podprli tega nujnega postopka, predvsem iz razlogov, glejte, v prvem polčasu aktualne Vlade je bilo nešteto nujnih postopkov, ki niso bili potrebni, ki so se izkazali za slabe, ne pravim, da je zdaj točno za ta zakon, to ne velja, v resnici, vendar Vlada mora začeti delati, ne pa da takole potem spregleda, celo Evropska komisija mora jo obvestiti in potem na hitro pač nekje nekaj spiše in zagotovo potem lahko tudi vtakne kakšen svoj člen noter, ki pravzaprav ni vezan na direktivo. Tudi imamo, smo že imeli take zakone, ker pa mi dobro beremo zakone, vemo, kdaj se kaj umesti, pa ne pravim, da gre to pri tem zakonu.

Tako, da seveda iz tega razloga ne bomo podprli tega nujnega postopka, kot je pa tudi že Cigler Kralj dejal, poglejte si včerajšnje prispevke iz občin Prevalje. Poglejte, ljudje čakajo že več kot deset mesecev, rešitev ni, niti enega stanovanja oziroma niti ene hiše še ni bilo na novo zgrajene in poglejte, s tem se mora Vlada ukvarjati. Denarja, smo zdaj izvedeli, imamo na pretek iz Evropske unije, mi se pa zdaj tu na te nujne postopke glede enih direktiv, ki bi itak že mogle biti implementirane, ukvarjamo, no.

Tako, da seveda v naši poslanski skupini tega nujnega postopka iz naštetih razlogov ne bomo podprli.

Hvala.

Hvala lepa.

Kolega Sajovic, izvolite.

Hvala lepa.

V Svobodi bomo seveda nujni postopek podprli, vse kar se naredi, kar se reši in je seveda širšega, del širšega vseevropskega sistema je potrebno in prav je, da gre naprej. Vse stvari, ki jih ob obilici dela izvršiš prej in kmalu, so dobre in pozitivne. Kar se pa poplav tiče, glejte, narejenega je bilo že ogromno. Očiščenih je več kot 80 kilometrov vodotokov, zaščitene cel kup infrastrukture in namesto tega, da sejemo negativizem iščemo posamezne probleme in potenciramo, moramo iskati rešitve v skupno dobro. Tudi to, kar ste omenili, da je denarja za poplavno sanacijo dovolj, ni prišlo samo od sebe. Za to se je bilo treba truditi in delati.

Hvala lepa.

Kolega Hoivik, izvolite.

Ja, samo na kratko bi na kakšno repliko dal.

Poglejte, gospod Sajovic, se strinjam, da se je za sredstva potrebno potruditi in tukaj je Evropska komisija nas uslišala, celo povečali so tisti fond na, se mi zdi 426 milijonov iz Solidarnostnega sklada, ampak ne moremo se pa začutiti, predvsem v opoziciji, da izhodišča za 100 milijonov evrov na leto za stanovanja takole, hop, ene hiše pa še ni zgrajene. Tako da, dajte ne sanjati o vlakih, pridite na realna tla.

Hvala.