98. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

13. 9. 2024

Transkript seje

Dobro jutro, začenjam 98. sejo Kolegija. Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam, da vam je bilo včeraj posredovano novo gradivo k 1. 3. in 4. točki dnevnega reda.

Obveščam, obveščam vas še o nadomeščanju članov kolegija, in sicer magistra Boruta Sajovica, vodjo Poslanske skupine Svoboda nadomešča poslanec Lenart Žavbi in pa Janija Prednika, vodjo Poslanske skupine SD nadomešča poslanec Jonas Žnidaršič.

1. TOČKA DNEVNEGA REDA JE DOGOVOR O PRIPRAVI SKLICA 23. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, ki se bo začela v ponedeljek, 23. septembra 2024.

Novo gradivo ste prejeli včeraj.

Želi kdo besedo? Ja, izvolite, kolegica Jelka Godec.

Ja, najlepša hvala.

Jaz imam eno vprašanje, predsednica, in sicer v maju, natančneje 23. maja, je bil sprejet sklep za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo. pa me zanima, kdaj, na kateri seji, ker na septembrski ne vidim, bo točka odlok za sprejetje odloka. Tako, da torej vprašanje ali bomo dali zdaj ali je dogovor kakorkoli drugače.

Ja, sem bila pravkar obveščena, da matično delovno telo še ni pripravilo predlog odloka o razpisu, a ne. In takoj, ko bo pripravilo predlog odloka o razpisu, bo šel na sejo.

Okej, želi še kdo besedo? (Ne.) Potem zaključujem razpravo in v skladu z dogovorom bom pripravila sklic 23. seje Državnega zbora. S tem je ta točka dnevnega reda zaključena.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Predlog ste prejeli s sklicem seje.

Razpravljali in odločali bomo o treh predlogih za obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku. Najprej o tem, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. In dajem besedo predstavnici Vlade, generalni sekretarki Barbari Korenko Helbl. Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Predlagamo obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku, zato ker gre za delno v bistvu implementacijo direktive, in sicer o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov. Gre pa pretežno za postopkovne določbe, tako da nikakršnih v bistvu sistemskih sprememb in tudi ne kakšnih večjih vsebinskih. Hvala.

Hvala lepa. Želi kdo besedo? Tukaj ne, potem ne bo razprave in prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije se obravnava po skrajšanem postopku.

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine Svoboda, poslanec narodne skupnosti, Levica in SD. Proti nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju in dajem besedo generalni sekretarki Vlade. Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Ponovno predlagamo obravnavo po skrajšanem postopku, saj gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, ki naslavljajo v bistvu določen sklop zapuščinskih postopkov, z namenom pohitritve, in sicer se skrajšujejo določeni roki. Hvala.

Hvala lepa.

Bi kdo tukaj besedo? (Ne.)

Potem dajem na glasovanje sklep: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju se obravnava po skrajšanem postopku.

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine Svoboda, poslanec narodne skupnosti, Levica, SD in pa Nova Slovenija, proti nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj pa prehajamo še na obravnavo, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Sodnem svetu. Ker predlagateljica predloga zakona Lena Grgurevič ni prisotna zaradi bolezni, bom jaz prebrala njeno dopolnilno obrazložitev. In pravi tako: Gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, ki ne terjajo nikakršnih poglobljenih vsebinskih študij. Bistvo je, da Sodni svet trenutno ne deluje oziroma deluje na za javnost zaprtih sejah, odloča tajno, izdaja neobrazložene odločbe, povrh vsega pa zakon ne omogoča materialnega preizkusa upravne odločbe pred upravnim sodiščem, kar je povsem neprimerno in pušča odprto široko pot arbitrarnemu odločanju članov Sodnega sveta. Ker je sodniška funkcija najpomembnejša, saj gre za razliko od vseh ostalih funkcij, trajna, je nujno pomembno, da zakon določa način odločanja, ki morajo slediti standardom oziroma merilom strokovnosti, kot so jih člani Sodnega sveta sami določili v svojih podzakonskih aktih. Temu trenutno žal nikakor ni zadoščeno.

Vljudno prosim vse poslanske skupine, da naredimo ta nujno potreben korak v smeri zagotovitve transparentnega in strokovnega delovanja visokega organa sodstva. Skupaj. Vesela in počaščena bom, če lahko vaši poslanski skupini predstavim novelo zakona. Ker si vsi že leta, ker vsi že leta problematizirate tudi stanje v sodstvu, neučinkovitost in podobno, iskreno upam, da je to točka, kjer bi lahko vsi našli resnično skupen cilj. Težko si sploh zamislim, kako je predlaganim spremembam argumentirano odgovarjati.

Dobro, to je že v bistvu razprava o zakonu, ampak je, nekako, zahteva pa je, da gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, ki ne terjajo nikakršnih poglobljenih vsebinskih študij.

Odpiram razpravo, če želi kdo kaj dodati? (Ne.) Nihče. Potem pa prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Sodnem svetu se obravnava po skrajšanem postopku.

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine SD, Levica, Svobod in poslanec narodne skupnosti, proti Poslanska skupina Nova Slovenija in SDS.

Ugotavljam, da je sklep sprejet in s tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - TERMINSKI PROGRAM DELA DRŽAVNEGA ZBORA ZA OKTOBER 2024.

Novo gradivo ste prejeli včeraj in odpiram razpravo, če kdo želi? (Ne.)

Potem gremo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: Sprejme se terminski program dela Državnega zbora za oktober 2024.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine soglasno, proti nihče.

Ugotavljam, da je terminski program sprejet in zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA - OKVIRNI TERMINSKI PROGRAM DELA DRŽAVNEGA ZBORA ZA NOVEMBER 2024.

Novo gradivo ste prav tako prejeli včeraj. Želi kdo besedo? (Ne.) Tudi ne.

Potem dajem na glasovanje sklep: sprejme se Okvirni terminski program dela Državnega zbora za november 2024.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine soglasno, proti nihče.

Ugotavljam, da je terminski program sprejet in s tem ta točka dnevnega reda zaključena.

Prehajamo na obravnavo 5. TOČKE DNEVNEGA REDA - PREDLOG SKLEPA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVI SKLEPA O IMENOVANJU DELEGACIJ DRŽAVNEGA ZBORA V MEDNARODNIH PARLAMENTARNIH INSTITUCIJAH TER MEDNARODNIH ORGANIZACIJAH IN MEDNARODNIH TELESIH.

Uvodoma vas obveščam, da je magistru Branku Grimsu in magistru Mateju Toninu v skladu s peto alinejo prvega odstavka in z drugim odstavkom 9. člena Zakona o poslancih v povezavi z 2. členom Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, 16. julija 2024 prenehal mandat poslanca, zato se Kolegij na podlagi šeste alineje šestega odstavka 21. člena Poslovnika Državnega zbora seznani z naslednjima sklepoma: Ugotovi se, da je magistru Branku Grimsu, ki mu je prenehal mandat poslanca, prenehala tudi funkcija člana v delegaciji Državnega zbora v parlamentarni skupščini Nato ter ugotovi se, da je magistru Mateju Toninu, ki mu je prenehal mandat poslanca, prenehala funkcija vodje v delegaciji Državnega zbora v parlamentarni skupščini Nato.

S sklicem seje kolegija ste prejeli tudi predlog sklepa, ki je pripravljen na podlagi predloga Odbora za zunanjo politiko z dne 5. septembra. Želi kdo besedo? (Ne.) Tudi ne.

Na glasovanje dajem sklep: Sprejme se Predlog sklepa o spremembah in dopolnitvi Sklepa o imenovanju delegacij Državnega zbora v mednarodnih parlamentarnih institucijah ter mednarodnih organizacijah in mednarodnih telesih.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine soglasno, proti nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet in ta točka dnevnega reda zaključena.

Zdaj pa je še 6. TOČKA DNEVNEGA REDA - RAZNO.

Želi besedo kdo? Nimamo nič pod razno… / oglašanje iz dvorane/ Aha, imate vi?

Izvolite, kolega Cigler Kralj. Izvolite.

Ja, hvala lepa.

Jaz bi izpostavil ta novi predlagan oziroma že uveljavljen red glede obiskov Državnega zbora in pa prisotnosti zunanje javnosti na odborih. V Poslanski skupini Nove Slovenije razumemo, da se je želelo odzvati na pozive glede gneče in tako naprej med sejami Državnega zbora in se je s tem ukrepom želelo pomagati, ampak ocenjujemo, da pač efekt ni v redu, da se s temi, lahko rečemo, takim načinom omejitve krni javnost dela in možnost prisotnosti zunanje javnosti v Državnem zboru. Torej, da so zdaj obiski šol lahko samo ob ponedeljkih. Ne več kak dan v tednu. Jaz mislim, da se ne morejo vse šole v Sloveniji prilagajati Državnemu zboru, mislim, da se da tudi drugače, z odpiranjem, ne vem, najbolj levih vrat pri recepciji, mnogo stvari rešiti tudi z redom glede, ne vem, prisotnosti in ugleda freske pred veliko dvorano in tako naprej. Tak način moram pa reči, da je zdaj kar postavil kar nekaj omejitev pri obiskih zunanje javnosti, predvsem šol, ki pa imajo velik interes in mislim, da smo tudi vsi mi zainteresirani, da se v čim večji meri Državni zbor obišče in ogleda. Da se na druge načine fleksibilno narediti te obiske možne tudi med sejami Državnega zbora, kar je pač zunanji javnosti tudi zanimivo na balkonu pogledati to sejo. Hkrati pa tudi moram reči, da nam ni dober ukrep, da se mora zunanja javnost, če želi biti kdo od zunanje javnosti prisoten na sejah odbora, ki so načeloma javne, ki niso zaprte za javnost, da se mora napovedati en dan vnaprej. Tudi to se nam zdi zapiranje in omejevanje javnosti dela parlamenta. Saj imamo vse službe, ki preverijo istovetnost, ki preverijo dokumente in tako naprej in menimo, da to ni potrebno. Če se da kaj narediti v tej smeri bi bilo dobro. Hvala.

Hvala lepa. Izvolite, generalna sekretarka, vam dam besedo.

Uršula Zore Tavčar

Najlepša hvala. Ja, tako bom rekla, kdaj je težko kakšne stvari tukaj urejati, ker so na eni strani želje take in drugačne. Pričakovanja enkrat taka, drugič drugačna. Dejansko se trudimo po najboljših močeh odzivati na pripombe, ki jih poslanci dajete v okviru različnih srečanj, forumov, tudi pisno, ustno in tako. Vedno zagotoviti zadostiti vsem, ne moremo. Jaz moram reči, da je bilo, kakor imamo mi zaenkrat informacije, ja, razumem, da so šole, mi smo tudi šole, kjer so izrazili drugačen interes, nekako probali kontaktirati, se dogovoriti, veliko jih je bilo, odzivov zelo pozitivnih. Našli smo, tudi mi smo imeli konec avgusta predstavitev mislim da za okrog sto srednješolskih profesorjev, kjer smo jih predstavili druge oblike možnosti sodelovanja in ogledov Državnega zbora. Tako da, pa tudi to je nekako želja, ki jo želimo imeti, kar se tiče in zasledovati. Zdaj odpiranje zadnjih vrat. Veste, da končna vrata so fiksna in ni, da bi jaz odklenila kljuko, ker so ta vrata fiksno zaprta in je treba vrata predelati, da bo možno ta vrata odpirati. Tako da to ni samo to, da odklenemo ena vrata in zadevo poenostavimo. Verjemite mi, če bi bilo tako enostavno, bi to vsekakor že naredili. Bomo pa vzeli tudi to pripombo v službah resno. Proučili možnost, kjer lahko pridemo še nekako naproti. Je pa ta nekako dogovor glede teh ponedeljkov tudi v dogovoru s Službo za varovanje, kajti takrat nekako ne potekajo neki drugi dogodki in se lahko tudi za njih je lažje. Tako da, če so pa skupine, bodo vnaprej nekako najavljene, bomo probali se temu odzvati. Ravno v zvezi z varnostjo in s temi postopki je nekako tudi to enodnevno, nekako naroča oziroma izkazovanje interesa, da bi nekdo želel sodelovati na seji. Zgodi se namreč tudi, da seja zdaj za seje Državnega zbora je to nekaj drugega, ampak seje delovnih teles so kdaj dvorane tudi tako polne, da pravzaprav javnost niti ne more spremljati, ker ni fizično prostora. Tako da, ampak zaenkrat glede teh najav pa to. Od začetka je bilo nekaj težav, potem pa iskreno povem, da ne več, vsaj jaz nisem z njimi seznanjena. Če pa se v poslanske skupine posamezniki obrnejo, jaz prosim, da kontaktirate službo za odnose z javnostmi, da bi nemudoma probali rešiti take zaplete. Tako da bomo pa tudi vse pripombe vzeli resno, proučili kje lahko zadeve še spremenimo in ravnali v tem koraku, da bo zadeva za vse najbolj sprejemljiva. Je pa tudi ravno zadnjič bila zelo velika skupina, ni bil v ponedeljek, bil je petek, vse se je lepo izvedlo. Tako da mislim, da so stvari še zmeraj možne v skladu z dogovorom, da najdemo neke pametne rešitve. Hvala. Hvala za pripombe, in bomo upoštevali...