97. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

11. 9. 2024

Transkript seje

Lepo pozdravljeni! Dobro jutro!

Začenjam 97. sejo kolegija. Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam o nadomeščanju članov kolegija, in sicer vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika nadomešča poslanec Jonas Žnidaršič in vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec nadomešča poslanec Danijel Krivec.

Včeraj sta poslanski skupini SDS in Nova Slovenija vložili zahtevo za širitev dnevnega reda današnje seje Kolegija s točko dnevnega reda glede akta o odreditvi parlamentarne preiskave. Obveščam vas, da Kolegij navedene širitve ne more obravnavati, ker čistopis zahteve, ki ga je vložil vlagatelj zahteve za parlamentarno preiskavo, ne odpravlja zadržkov za odreditev parlamentarne preiskave; o tem je tudi Zakonodajno-pravna služba dala svoje mnenje. Šele ko bo zahteva za odreditev parlamentarne preiskave skladna z ustavo in zakonom, torej, ko bo jasno razmejeno in odpravljeno prekrivanje z vsebino akta o odreditvi parlamentarne preiskave Gen-I, bo Državni zbor lahko pripravil in izdal akt o odreditvi parlamentarne preiskave, ki ga bo mogoče uvrstiti na dnevni red izredne seje Državnega zbora, sklicane na podlagi zahteve skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec 21. 8. 2024.

Ob tem še povem, da nobeni manevri ustrahovanja z vložitvami kazenskih ovadb tega ne bodo spremenili in bo to tudi, ko bo potrebno, vse v nadaljevanju obrazloženo. Mi je pa žal, da se kaj takega dogaja pri nas in da je tisti, ki se tega poslužuje, zdrsnil tako nizko, da sam poskuša izvrševati kaznivo dejanje, ker kriva ovadba je kaznivo dejanje, tega se zelo dobro zavedate. In to je to. Ko bo pa potrebno, bo pa seveda še bolj na široko obrazloženo, zakaj ta zahteva ne izpolnjuje pogojev za uvrstitev na izredno sejo. In dokler ne bo ta razmejitev odpravljena, teh pogojev tudi ne bo izpolnjevala. Takrat dobite tudi predavanje, če želite, o ustavnih pravicah in ustavnih načelih in o spoštovanju načel pravne države.

Toliko z moje strani.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO… / oglašanje iz dvorane/

Kolega Krivec, imate postopkovno, izvolite.

Hvala.

Najprej lep pozdrav vsem, tudi vam, spoštovana predsednica!

Glede na to, da je bila zahteva za širitev dnevnega reda vložena, bi jaz vseeno pričakoval, da o tem vsaj glasujemo; gre za formalno vložitev. Vi ste sicer neke vsebinske razloge navajali, tu gre za postopkovni del, tako kot pri vseh ostalih točkah, ne gre za vsebinskega, ampak formalno. In jaz pričakujem, da o tem, glede na to, da je bila ta zahteva korektno vložena, tudi glasujemo. Ker ste se pa dotaknila vsebine, pa lahko tudi jaz povem, da so bile podobne preiskovalne komisije tudi v preteklosti imenovane tudi s prikrivanjem, pa Zakonodajno-pravna služba ni imela nobenih težav s tem. In vseeno mi pričakujemo, glede na to, da so bile že tri seje Državnega zbora izvedene, pa ta zahteva ni bila umeščena na dnevni red, vseeno pričakujemo, da se to odredi. In s tega vidika tudi pričakujem, da bomo, kot sem rekel, glede zahteve za širitev, ker gre za postopkovni del, ne pa za vsebino, vseeno glasovali.

Hvala.

Hvala lepa.

/ oglašanje iz dvorane/ Bom takoj dala vam besedo.

O tem na Kolegiju dnevnem redu ne glasujemo, lahko pa dam besedo še strokovnim službam v tem delu. Vam pa lahko vsebinsko odgovorim, da kolikor je šlo v preteklosti in sta bili, dejansko, delovali dve preiskovalni komisiji - o tem bomo tudi še kakšno rekli -, če je bilo res prikrivanje ali ni bilo. Če pa je bilo če pa je bilo, je bilo to narobe in se kaj takega v pravni državi ne sme dogajati. Dva postopka o isti stvari, o isti zadevi, se v pravni državi ne smeta voditi na nobenem področju, tudi ne na področju parlamentarnih preiskav, ker to vnaša nezaupanje in pa ogroža pravno varnost v državi in to je pravno načelo, ki se ga bom zelo, zelo, zelo trdno držala. Tako da, to je to.

Bi glede glasovanja, kolegica kaj povedali? Prosim ali boste, generalna sekretarka glede glasovanja o širitvi dnevnega reda, se koli…

Uršula Zore Tavčar

Saj tukaj je zadeva pravzaprav zelo preprosta.

Če ne izpolnjuje zadeva pogojev, potem nekako ne moremo glasovati o širitvi. Ker kaj, če se to sprejme in pride na širitev nekaj, kar ne bi smelo priti, samo za to gre tukaj.

Torej gre za nedopustnost.

Izvolite, kolega Cigler Kralj.

Ja, hvala lepa, dobro jutro vsem!

Ne vem, zakaj smo začeli, bi rekel, na tak način se zdaj driblati tule čez mizo. V poslanski skupini opozicije, SDS in NSi, smo v skladu s poslovnikom v roku vložili zahtevo za širitev dnevnega reda tega kolegija in menimo, da če ne daste te točke oziroma, če ne razširite dnevnega reda, pač ste dolžni to dati na glasovanje. Ne vem, če lahko kar sami odločite, da je to zdaj nedopustno, glede na to da, ker ste se spustili v vsebino, okej, mnenje Zakonodajno-pravne službe, z vsem spoštovanjem, Zakonodajno-pravna služba odlično dela, z njo odlično sodelujemo že vsa leta kar smo v Državnem zboru, ampak posebej smo navedli in posebej je bilo navedeno tudi v prvem mnenju Zakonodajno-pravne službe, da gre za sicer pomemben garant zakonske in ustavne skladnosti parlamentarnih preiskav, vendar gre zgolj za obliko notranjega nadzora na katerega predlagatelj parlamentarne preiskave ni vezan. Zdaj se pa sprašujemo, kaj je tisto, kar preprečuje, da bi ta parlamentarna preiskava bila odrejena in zakaj se temu tako upirate. In da, še pokomentiram tiste, lahko rečem, skoraj grožnje iz začetka, ne bomo se tega ustrašili, opozicija je dolžna opozarjati in uporabiti vsa politična in pravna sredstva za to, da omogoči ali pa uveljavi svojo funkcijo nadzora v parlamentarizmu in v demokraciji.

Zaradi tega se ne bomo ustrašili in napovedujem, da bomo še naprej uporabili čisto vsa politična in pravna sredstva, da do te parlamentarne preiskave pride, čeprav nas skušate ustavljati na vsakem koraku in nas začnete sramotiti, smešiti, bi rekel, celo v nič dajati našo vsebino, skušati predstaviti, da v bistvu ne, ne ustreza vsebini, da gre za nedopustnost. In vam povem, saj Slovenija ni samostojen otoček, obstajajo tudi nadnacionalni organi, obstaja nadnacionalna zveza držav katere članica smo, smo tudi člani Sveta Evrope, drugih mednarodnih organizacij, ki to opazujejo in mislim, da s tem ne delamo dobre usluge za stopnjo demokracije in ostalih zadev, ki se tu ocenjujejo.

Menim in predlagam, da se o tej zahtevi za širitev, ki je korektna, ki je pravočasna, ki ustreza pogojem, poslovniškim pogojem, vsaj glasuje.

Ja, hvala lepa.

Glejte, ne glede na to, da smo člani nadnacionalnih tvorb, mi smo še vedno v Sloveniji in ni prvič, da se je zgodilo nekaj takega. Vsi vemo, kako je ravnal predsednik Cukjati, ki je ravnal prav in jaz bom ravnala prav, tako kot je ravnal predsednik Cukjati. Ne vem, če ste takrat nanj izvrševali takšen pritisk. Pojdite si pogledati stvari iz leta 2005, malo si to izbrskajte, pa boste videli, zakaj so te stvari. To se pravi, dve preiskovalni komisiji, ki tečeta o isti zadevi, da sta nedopustni in na tem vztrajam. Kot sem pa že rekla, bo lahko to obrazloženo v naslednjih dneh. Verjamem, da bo kar nekaj besed še na to, tako da bomo o tem takrat govorili. Sramotite pa smešite se pa sami, žal, z vsem tem kar počnete. To veliko pove o vas samih. In konec koncev, če je res naš parlament deloval tako, če je, da je dopuščal take stvari, mu to ni v čast, zagotovo ne in čas je, da parlament začne delovati tako kot je v pravni državi treba, da deluje in da daje konec koncev tudi zgled drugim državnim organom. Nikoli in nikdar v pravni državi ne moreta potekati dva postopka o isti vsebini, ker je to drugo v bistvu oziroma eno od prvih načel pravne države, ki je zapisano v Ustavi in to je pravna varnost.

Izvolite, kolega Sajovic.

Hvala lepa.

V Poslanski skupini Gibanja Svoboda se z odločitvijo predsednice strokovnih služb in mnenjem Zakonodajno-pravne službe strinjamo v celoti. Včeraj smo še enkrat podrobno proučili zadevo Mercator, tako kot je bilo že omenjeno iz 18. oktobra 2005. Spoštovani predsednik Cukjati je stranko iz katere je prihajal, dvakrat pozval k čistopisu in v stranki SDS so to upoštevali, spoštovali in uredili. Torej imamo opravka s parlamentarno prakso, ki ji predsednica Državnega zbora sledi.

Zdaj pa še političen del. Res mislim, da gremo v teh dnevih predaleč. Ni pomembno, kaj mislimo drug o drugem, ključno in pomembno pa je, da se dela škoda Sloveniji. Prej so bile omenjene mednarodne inštitucije. Spoštovanje do mednarodnih inštitucij kažemo s sklicem Komisije za zadeve EU, ki jo ne skličemo, da bi imenovali kandidatko in politiziramo zadevo, ki je v škodo Slovenije. To, kar se je pa zgodilo, danes, da se na demokratično izvoljeno predsednico Državnega zbora, ki ima izjemno podporo in ugled v pravni sodni stroki, še posebej pa v javnosti pritiska s kazensko ovadbo, je nesprejemljivo in nedopustno. S tem delamo, rušimo institucijo, katere člani smo, z drugo zgodbo pa seveda sporočamo Evropi, ki je začutila pomen Slovenije. Predsednica Evropske komisije je imenovanje ali pa predstavitev komisarjev in resorjev ravno, zaradi Slovenije prestavila za nekaj dni, kar pomeni, da nas cenijo, da nas spoštujejo, da je Slovenija pomembna. Kaj pa mi delamo? V nekih ključnih notranjih zgodbah, bi rekel, politiziramo in delamo škodo celi državi. Preprosto, pravo sporočilo je tisto, kar se je zgodilo včeraj, pa prejšnji dan. Opravili smo politično razpravo o poplavah, včeraj pa zakon, ki pelje naprej, sprejeli praktično soglasno.

Tako da, jaz res prosim, dajmo mirno, preudarno in iščimo tisto, kar je pozitivnega in pa dobrega za inštitucijo, katere del smo in tudi za državo.

Hvala lepa.

Samo še kolegu Vatovcu moram dati besedo. Bom pa samo še to rekla, res sem razočarana, da vidim, da se tako nekdo spusti nizko, tako nizko, ob vsem vedenju, poznavanju parlamentarne prakse prej in vedenju, da se grozi z nekimi ovadbami, seveda, to se lahko dela, nimam jaz s tem nobenih težav. Osebno mi je pa resnično žal, da imamo poslance, ki to počnejo in poskušajo na tak način ustvarjati v javnosti vtis, kako je nekaj narobe in kako se nekaj ne dela ustavno, pravno in tako naprej. In sem pravzaprav kar malo razočarana zdaj nad tem Državnim zborom, nad opozicijo, da se gre v bistvu politično igro na tak način, ob dejstvu, verjamem, vedenju, ne da delajo narobe, ampak dobro, bodo sodili tisti organi, ki bodo pač te zadeve dobili, bodo oni presodili. Se pa bojim, da rezultat ne bo tak, kot si ga želite, se bojim - to je moje osebno mnenje -, in da si boste s tem pravzaprav nakopali tisto, česar si ne želite nakopati. Vsekakor pa ponovno naj bo jasno, da bo zahteva za odreditev parlamentarne preiskave uvrščena na sejo, ko bodo izpolnjeni za to pogoji. Še zmeraj bo imela, tudi ko bo odpravljeno, če bo odpravljena ta dvojnost, še zmeraj bo obremenjena z nepravilnostmi, z drugimi nepravilnostmi, ampak jo bom kljub temu dala na sejo. Ampak ta nepravilnost, to se pravi, da gre pa za prekrivanje z drugo preiskovalno komisijo, je pa tako huda, da je iz spoštovanja do načela pravne varnosti v državi nedopustno, da bi jo dala na sejo. In s tako zadevo se je srečal pred mano tudi predsednik Cukjati in je ravnal enako. Takrat, verjamem, da vas niso bila polna usta kršitev Ustave, prava in tako naprej.

Kolega Vatovec, izvolite.

Hvala lepa.

Saj, ključ je v tem, kdo je to zgodbo skuhal. Pač, vi se pred pol ali enim letom niste uspeli dogovoriti v opoziciji, da bi vložili to parlamentarno preiskavo, je to naredil SDS preko svojih vzvodov v Državnem svetu. Zdaj nimate nadzora nad to parlamentarno preiskavo in hočete še eno enako. In to je, seveda - predsednica, jaz se strinjam z vami -, popolnoma nedopustno. Pač, ne moremo imeti dveh parlamentarnih preiskovalnih komisij, ki bosta obravnavali isto stvar. In s tega vidika imate, predsednica, našo popolno podporo. Pač, tu ni kaj komplicirati. Jasno je, da ko bodo te pomanjkljivosti odpravljene, bo verjetno ta zadeva v obravnavi in bomo pač, na žalost, imeli še eno parlamentarno komisijo; po naši oceni jih je itak že preveč in izgubljajo svoj namen, pa tudi svojo, dajmo reči, poslovniško vlogo. Ampak smo, kjer smo. Očitno smo toliko degenerirali ta institut, da živimo v takšnih okoliščinah. Do takrat pa se strinjam, nima smisla, da o tem sploh debatiramo, in predlagam tudi, da nadaljujemo s kolegijem.