11. nujna seja

Odbor za zadeve Evropske unije

18. 9. 2024

Transkript seje

Spoštovane kolegice in kolegi! Začenjam 11. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na začetku seje naj povem, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolega Gašperja Ovnika nadomešča kolega Dušan Stojanovič, kolegico magistro Almo Intihar nadomešča kolega Jernej Žnidaršič, kolega Andreja Hoivika nadomešča kolega Andrej Poglajen, kolega Rada Gladka nadomešča kolega Žan Mahnič, kolega Lenarta Žavbija nadomešča kolegica Tamara Vonta in kolega doktor Martina Premka nadomešča kolegica Sara Žibrat. Vse kolegice in kolege, ki danes kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujete, lepo pozdravljam na današnji seji.

Na sejo so vabljeni: predstavniki Vlade, Državnega sveta in poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije. Vse prisotne lepo pozdravljam, še posebej magistro Marko Kos, kandidatko za članico Evropske komisije iz Republike Slovenije. Dobrodošli na današnji seji!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen dnevni red seje odbora, kot ste ga torej prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG KANDIDATURE ZA ČLANICO EVROPSKE KOMISIJE.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli gradivo Vlade z dne 9. septembra 2024, torej ste članice in člani zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani sistem UDIS, pismo predsednice Evropske komisije z dne 17. septembra 2024 predsedniku Vlade glede primernosti prejšnjega kandidata za člana Komisije, gradivo Vlade je bilo na podlagi drugega in tretjega odstavka 154. člena in drugega odstavka 154. člena Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

Preden dam besedo kandidatki za članico komisije, naj pojasnim, da se v skladu z drugim odstavkom 11. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije kandidatka ali kandidat za člana Evropske komisije predstavi delovnemu telesu Državnega zbora, pristojnemu za zadeve Evropske unije, ki o njem glasuje in o njem poda mnenje z obrazložitvijo, te ga nemudoma pošlje Vladi Republike Slovenije. Podobno določa tudi 154. člen Poslovnika Državnega zbora, in sicer, da se kandidat ali kandidatka predstavi pristojnemu odboru in odgovarja na vprašanja njegovih članov ter da predsednik pristojnega odbora takoj po predstavitvi kandidata ali kandidatke pošlje predsednici Državnega zbora in Vladi mnenje o predstavitvi kandidata ali kandidatke z obrazložitvijo.

Še informacije o poteku obravnavane točke. Po uvodni predstavitvi kandidatke bodo sledila vprašanja članic in članov odbora kandidatki ter seveda njeni odgovori na vprašanja.

Magistra Marta Kos, kandidatka... / oglašanje iz dvorane/ Postopkovno, izvolite, gospod Mahnič.

Hvala za besedo, predsednik.

Kolegice in kolegi, pravijo, da je čas denar. In meni bi bilo škoda, če bi se izkazalo, da smo danes tukaj sedeli za brezveze in zapravljali tako čas kot temu posledično tudi denar. Za kaj gre? Bližamo se koncu nekako te prve faze komisarske sage, ki je bila tukaj v Sloveniji. Žal je Slovenija izpadla, milo rečeno, v smešni in neresni luči. Bivši kandidat je neslavno moral odstopiti, kljub temu, da je predsednik Vlade dejal, da je prostovoljno odstopil, in, vsaj pokazalo se je, da predsednik Vlade v bistvu javnosti laže, s tem ko je dejal, da ni bilo nobenega pisma, potem pa smo vendarle to pismo dobili. Zdaj s tem, ko bomo danes mi tukaj svoje opravili, ne dvomim, da kandidatka nima podpore v koaliciji, bo potem ta prvi del zaključen, potem pa pride še drugi del. In jaz sem danes bral v resnem bruseljskem mediju Politico, katerih pet kandidatov verjetno ne bo dobilo podpore, kandidatka Marta Kos je tam takoj za madžarskim kandidatom na drugem mestu.

V izogib temu, gospod predsednik, da se Slovenija izogne še eni blamaži, predlagam, da se mogoče seja za pet, deset minut prekine, da se da kandidatki čas za ponoven razmislek, če ne bi vendarle odstopila od kandidature in Sloveniji prihranila mogočo sramoto, ki jo čaka, v kolikor bo kandidatka v Bruslju na hearingu na pristojnem odboru zavrnjena. Tam je potrebno dobiti dvotretjinsko večino, in naj samo opozorim, da poslanske skupine Evropske ljudske stranke, konservativcev in patriotov imajo več kot tretjino. Tako mogoče v izogib temu, da se Slovenija osmeši tudi v tej drugi fazi, damo še nekaj minut časa kandidatki ali pa da direktno pove, če je vendarle kljub temu odločena, da gre in Slovenijo v potencialno sramoto spravi tudi v tem drugem krogu.

Kolega Mahnič... / oglašanje iz dvorane/ Samo malo. Kolega Mahnič, torej, vaš postopkovni predlog je, da damo kandidatki čas. Če želi, ji lahko damo čas, drugače jaz tega ne bom predlagal, torej petminutnega časa. Če želite, boste odgovorili. Ima pa postopkovni predlog še kolegica. Izvolite, kolegica.

Hvala, predsednik za besedo. Moj postopkovni predlog je, da gospoda Mahniča opozorite, da je tako vedenje neprimerno, da je to norčevanje, ne samo iz tega odbora, ne samo iz kandidatke, ampak norčevanje iz Slovenije, in da je to nedostojno. Hvala.

Hvala. Kar se mene tiče, veste, da puščam na 95 sejah, ki smo jih imeli, rednih in izrednih, široke razprave, tako kot ne paše enim kot drugim. Seveda pa spoštujem kandidatko in če želi se odločiti v tej smeri, če ne, bom nadaljeval sejo, tako nimam s tem problemov. / oglašanje iz dvorane/ Samo malo. Če želi gospa Marta Kos čas za razmislek, če ne, bomo seveda nadaljevali sejo, jaz ne bom prekinjal seje zaradi tega. Tako ne sprejemam tega mnenja kolega Mahniča.

Mag. Marta Kos

Ne potrebujem časa za premislek in bila bi zelo žalostna, če bi o kandidatki za članico Evropske komisije odločali ali pa bi nas vodilo to, kar piše v časopisih. Postopek je znan. Jaz sem zelo vesela, da sem lahko danes tukaj in tudi ni slovenska Vlada edina, ki odloča o tem, kdo bo komisarka. Tako nobenega pomisleka in z veseljem sem tukaj in se bom pogovorila o vseh pomislekih, ki bi jih kdorkoli imel, pa ne samo na osnovi časopisnih člankov, ampak dejanskega stanja. Hvala lepa.

Spoštujemo vaše mnenje, spoštovana kandidatka, in bom nadaljeval sejo. Še preden pa nadaljujemo, pa še kolega Gregorič. Želite postopkovno? Izvolite.

Zelo redko ali pa prvič se oglašam postopkovno, ampak, glejte, pri takem norčevanju iz tega odbora, pri takem norčevanju iz Državnega zbora vas jaz prosim, da daste njegov predlog na glasovanje, potem se bo pa videlo, kdo je zmagal na prejšnjih volitvah. Lepo prosim, dajte na glasovanje.

Kolega Gregorič, lahko dam to na glasovanje; ve se, kdo ima večino v tem zboru. Dobro veste, da ima koalicija večino in da bo rezultat znan. Jaz ne bom izgubljal časa. Mislim, da imamo kar nekaj... Oprostite, jaz sprejmem predlog vsakega, ampak nadaljeval bom sejo, tako tega ne bom dal na glasovanje. Kot predsednik bomo poskušal voditi sejo korektno. Veste, da sem bil kot predsednik tega odbora vedno, lahko bi rekel, do vseh kolegic in kolegov enakopraven, nisem izkoriščal svoje strankarske pripadnosti. In tudi sedaj bom poskušal in bom tudi izpeljal to zaslišanje tako, kot pritiče evropskim vrednotam.

Torej, spoštovana Marta Kos, kandidatka za članico Evropske komisije iz Republike Slovenije, prosim sedaj vas, da se predstavite odboru, še posebej, kakšne so vaše kompetence v zvezi z Evropsko unijo, kakšen je vaš pogled na resor, ki ga boste predvidoma - sedaj že vemo, katerega, pri prejšnjem kandidatu, kot veste, žal, nismo mogli vprašati o nekih, lahko bi rekel, nekih strogih specialnostih področju, ampak je nekako bolj predstavljal svojo vizijo videnja, svoje vrednosti, koncept, ki ga ima, in seveda tudi svoje kompetence. Tako vam sedaj dajem besedo, torej, da boste predvidoma vodili v okviru ta resor, ki ga boste vodili v Evropski uniji. Morda celo se lahko nekako bolj osredotočite, če vas lahko usmerim vsaj delno, torej na sam resor; sedaj imamo torej to informacijo. Izvolite, spoštovana magistra Marta Kos, imate besedo.

Mag. Marta Kos

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani vsi ostali, ki ste danes tukaj zbrani! Zahvaljujem se vam za priložnost, da se vam predstavim v vlogi kandidatke, ki jo je Republika Slovenija 9. septembra potrdila, kot tudi že od včeraj naprej imenovana komisarka s strani predsednice Evropske komisije. Torej, tukaj nastopam v dveh vlogah. V tem smislu sem prvič pred vami in tudi prva kandidatka za komisarko, za katero se že ve, kakšen resor bo pokrivala. Osebno iz srca upam, da na vašem odboru nisem zadnjič, namreč, ne zaradi kandidature, temveč zaradi vloge, za katero sem prepričana, da bi jo moral vaš cenjeni odbor imeti v dialogu in povezovanju, takrat, ko bom v Bruslju komisarka. Menim, da je prav, da se odbor vpraša za mnenje o kandidatki ali kandidatu, menim pa tudi, da bi morali vzpostaviti na nek način stalno izmenjavo mnenj za čas tudi po tem, ko bo komisarka že v Bruslju. Naš Državni zbor ima namreč v skladu z zakonom pomembno vlogo pri oblikovanju in sprejemanju odločitev Evropskega parlamenta. Poleg tega je naš Državni zbor tisti, ki seveda daje smernice slovenski zunanji in evropski politiki. Zato se mi zdi zelo pomembno, da skupaj spoštujemo, spodbujamo in krepimo vlogo nacionalnega parlamenta, pa tudi hkrati državljanskega nadzora pri vprašanjih, ki so v strateškem interesu vseh državljank in državljanov. In s tem v zvezi podpiram točko 27 iz deklaracije ob 20. obletnici članstva Republike Slovenije v Evropski uniji doma v Evropi, ki poziva evropsko komisarko iz Republike Slovenije, da vsaj enkrat letno poroča Državnemu zboru oziroma njegovemu delovnemu telesu, pristojnemu za zadeve EU, o stanju ter aktualnih izzivih v Evropski uniji.

Predlagam, da se ponovno uvede praksa, tako kot je nekoč že bila, da bi komisarka vsako leto enkrat imela govor v Državnem zboru in to potem, ko bo svoj govor o stanju v Evropski uniji v Bruslju že opravila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Naj povem, da ima zame to še osebno dodatno težo, namreč, kot prepričana Evropejka moram negovati načela in vrednote, na katerih sloni naš skupni evropski projekt. In vključevanje nacionalnega parlamenta predstavlja spoštovanje temeljnih načel demokracije. Zato se vam že vnaprej zahvaljujem za današnje sodelovanje, za dialog, pa tudi za vaša mnenja in priporočila.

Po Lizbonski pogodbi, to veste, obstajajo tri zahteve, ki jih kandidatka za članico Evropske komisije mora izpolnjevati: kompetentnost, zavezanost Evropi in neodvisnost. Menim, da izpolnjujem vse navedene zahteve, ker izhajajo iz temeljnih načel, ki me že sicer vodijo v mojem življenju in delovanju. Prva točka, kompetentnost: imam politične in voditeljske izkušnje iz 35 let dela na različnih področjih, od vlade, gospodarskih združenj, zasebnega sektorja, izkazala pa sem se tudi pri vodenju nevladne organizacije. Za to delo sem prejela številna priznanja in nagrade. Posebej sem ponosna na tiste, ki sem jih prejela tako za opravljanje dela veleposlanice kot tudi za dosežke v uspešni mednarodni karieri na področju vodenja in komuniciranja v svetu. Dve leti sem bila direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in tiskovna predstavnica, tri leta podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije. V času svojega sedemletnega mandata veleposlanice, od tega štiri leta v Nemčiji in tri leta v Švici, me je nemška revija Diplomatisches Magazin, proglasila za veleposlanico leta 2016. Za svoje delo sem prejela tudi eno najvišjih nemških odlikovanj za tujce, velik križ za zasluge reda, za zasluge Zvezne republike Nemčije. Osem let sem bila direktorica podjetja GKTI Slovenija, franšiznega podjetja Gustav Kässer Training International iz Švice. Tri leta sem predsednica Združenja za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja Ona ve, ki je postalo eno najprepoznavnejših v delovanju na področju enakosti spolov.

Posebej želim opozoriti še na nekaj dejstev. Ko sem bila direktorica Urada Vlade za komuniciranje, takrat še informiranje, se je Slovenija prvič predstavila na razstavi Expo v Lizboni. Od takrat redno - in še danes sem ponosna, da smo v tistem času osnovali in začeli eno najuspešnejših kampanj v slovenskem prostoru, za katere smo bili tudi nagrajeni. Gre za kampanjo pri vključevanju Slovenije v Evropsko unijo, ki se je odvijala pod sloganom, ki ga osebno čutim še danes, Doma v Evropi oziroma Home in Europe. In zahvaljujem se vsem, ki ste v Državnem zboru poskrbeli za to, da ste logotip te kampanje izbrali letos za proslavljanje 20-letnice članstva Slovenije v Evropski uniji in ga dali tudi v naslov deklaracije, ki je bila ob tej priložnosti sprejeta. Drugi pomemben projekt v zvezi z vključevanjem Slovenije v Evropski uniji pa sem vodila na Gospodarski zbornici Slovenije kot podpredsednica v tem projektu, v katerem sem takrat odlično sodelovala. Z vodjo pogajalske skupine doktorjem Janezom Potočnikom, kasnejšim našim komisarjem, smo pripravljali slovenska podjetja na vstop na takrat novi trg Evropske unije, kar je bil novum, saj smo, mislim, da približno šest, sedem debelih fasciklov pripravili po področjih, da so se podjetja lahko lažje pripravila.

Druga točka kot zahteva, kdo je lahko komisarka: zavezanost Evropi. Vse svoje znanje in izkušnje bom uporabila v korist državljanov Evropske unije. Vse svoje življenje sem predana Evropejka in sem zavezana našemu skupnemu projektu. Živela sem v časih vseh širitev Evropske unije. Najbolj se spominjam širitve leta 1995, ko je postala članica ena od treh držav...