100. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

25. 9. 2024

Transkript seje

Lep pozdrav!

Začenjam 10. sejo Kolegija!

Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam, da vodjo Poslanske skupine SDS kolegico Jelko Godec nadomešča kolega Andrej Hoivik in prekinjam sejo Kolegija predsednice za do 8.40, tako, da nadaljujemo ob 8.40.

Lep pozdrav še enkrat!

Nadaljujem sejo Kolegija predsednice Državnega zbora in popravljam svojo napako, ki sem jo storila prej, ker so me kolegi opozorili, in sicer gre za 100. sejo Kolegija predsednice Državnega zbora. In vas obveščam še, da kolega Jonas Žnidaršič nadomešča vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika.

1. TOČKA DNEVNEGA REDA JE DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

V zvezi s sklicem 82. izredne seje zbora predlagam sledeče: Predlog dnevnega reda 1. točka Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o parlamentarni preiskavi. Datum seje bi bil v četrtek, 26. septembra, 15 minut po prekinjeni 23. seji Državnega zbora do zaključka seje. Najava časa za razpravo za poslanske skupine do 5 minut za predstavitev stališča ter po drugem odstavku 67. člena Poslovnika Državnega zbora do 10 minut za razpravo. Do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga sklepa in do 10 minut za razpravo predlagatelja ter do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 10 minut za razpravo Vlade. Želi kdo besedo na tem mestu? Izvolite, kolega Sajovic.

Hvala lepa. Jaz mislim, da se moramo na tej točki, bi rekel, kar se tiče zakonodajnega referenduma in pa parlamentarne preiskave, da se moramo res usesti, poenotiti, stvari razmisliti in pa dodelati tako, da ne bo toliko nervoze in pa toliko problematike v Državnem zboru. No, zdaj sem pa vesel, me je Tatjana odrešila nadaljnje razprave. Hvala lepa.

Lepo, da ste tako iskreni. Kolega Hoivik, izvolite, imate besedo.

Jaz bom samo komentiral, da ko pride do jutranjih zgodnjih ur, pač koalicija težko nabere svoje člane. Tako da kolega Sajovic je zdaj lepo, kot izkušen politik, izkoristil tole in povedal pravzaprav nič. Jaz bom, jaz bom malo bolj resen tule, kar se tiče zakonodajnega referenduma, bi samo, pa ne bom v vsebino šel, ampak zanimivo je, koalicija tako obljublja oziroma tudi v koalicijski pogodbi je obljubljala in še obljublja, kako bo povpraševala državljane in državljanke glede perečih tem. Sedaj pa imamo sicer en zakon, ki je prišel s strani same predsednice in zdaj tukaj s tem predlogom prepovedujete oziroma ne dopuščate teh obljub, ki ste jih dali v koalicijsko pogodbo. Jaz mislim, da bi da ta zakon, sicer tako kot ste zapisali podpisani poslanci in poslanke, z izjemo v kolikor sem videl, kolega Gregoriča, pravite, da se ene odločbe Ustavnega sodišča tukaj usklajujejo oziroma da se upoštevajo. Je pa to v minornem primeru. In hkrati tudi vemo, zdaj pa res že vsi ptiči čivkajo, kaj je poanta tega zakona oziroma te novele Zakona o parlamentarni preiskavi.

Kar se pa tiče samega sklica oziroma najave časa, o katerem bomo pravzaprav danes glasovali, seveda bomo v naši poslanski skupini to potrdili, nenazadnje imate tudi vi tukaj večino na Kolegiju. Ostro pa nasprotujemo takšnim in drugačnim vzvodom, ko gre za reševanje vaše izvršilne veje oblasti, kot smo povedali tudi že ob sami obravnavi novele zakona, tudi potem po vetu, ki je prišel iz Državnega sveta in tudi sedaj bomo na jutrišnji seji zelo, zelo ostri, kar se tiče te pobude za nedopustno razpisa zakonodajnega referenduma. Hvala lepa.

Potem pa prihranite to jutri, prosim, v zvezi z vsebino. Dejstvo je, da naša Ustava je jasna, da vam odgovorim, je jasna. V določenih primerih pač zakonodajnega referenduma ni dopustno, ni dopustno razpisovati, ampak o tej vsebini se bomo pogovarjali jutri. Verjamem, da boste zelo ostri, vam pa seveda svetujem, da se zelo dobro pripravite in vam tudi svetujem, da se opremite s kakšnimi dobrimi mnenji eminentnih ustavnih pravnikov. Zaradi tega, ker kar naprej poslušati kako se krši ustava in krši poslovnik, pri čemer niste v nobenem od svojih primerov, tudi v primeru raznih tožarjenj drugim organom in institucijam predložili prav ničesar, niti enega mnenja eminentnih ustavnih pravnikov niste predložili, niti enega pravnega argumenta. In da vas tukaj opozorim, na tem mestu zdaj ne bomo politizirali zaradi tega, ker gre izključno za to, kar sem prej govorila, pravno vprašanje. Pravno, ne politično, ampak pravno vprašanje. Kolega Cigler Kralj, izvolite.

Ja, hvala lepa za vse nasvete. Zdaj, jaz moram izpostaviti to, da je Zakonodajno-pravna služba v svojem mnenju citirala tudi odločbo Ustavnega sodišča, ki je nekako povedalo, da mnenje Ustavnega sodišča ni oziroma mnenje Zakonodajno-pravne službe, da je pomemben garant notranjega nadzora, ampak da ni zavezujoče za / medsebojno pogovarjanje/

Ali imate glede izredne seje, glede razpisa kaj? Res vsebino prihranite za jutri.

Saj bom zaključil. To je še en korak k omejevanju dela opozicije in parlamentarnega nadzora.

Jaz vam svetujem, da počakate na odgovore vseh institucij in organov, kamor ste se obrnili pa potem operirate s takimi obtožbami. Še kdo želi kaj povedati? Ne, potem zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje. Na glasovanje dajem sklep: V skladu z drugim odstavkom 58. člena Poslovnika Državnega zbora se na dnevni red 82. izredne seje Državnega zbora uvrsti naslednja točka dnevnega reda. 1. točka Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o parlamentarni preiskavi.

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine Svoboda, Levica in SD, proti Poslanska skupina Nova Slovenija in SDS.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Naslednji sklep, ki ga dajem na glasovanje je: Poslanske skupine na javijo do 5 minut za predstavitev stališča ter skladno z drugim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora do 10 minut za razpravo. Predlagatelj predloga sklepa, to je skupina poslank in poslancev s prvopodpisano magistrico Urško Klakočar Zupančič, ima za dopolnilno obrazložitev predloga sklepa na voljo do 5 minut, za razpravo pa do 10 minut, Vlada pa do 5 minut za predstavitev mnenja in do 10 minut za razpravo.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine razen Poslanska skupina Nova Slovenija, proti nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda in tudi 100. sejo Kolegija in se vidimo v plenarni dvorani. Hvala lepa.