101. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

3. 10. 2024

Transkript seje

Dobro jutro!

Začenjam 101. sejo Kolegija in vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da ste bili včeraj z dopisom obveščeni o širitvi dnevnega reda seje z novo točko in sicer s 3. točko - Dogovor o sklicu izredne seje Državnega zbora. In včeraj vam je bilo tudi posredovano dodatno novo gradivo k 2. točki dnevnega reda.

Glede nadomeščanja članov Kolegija, vam sporočam, da poslanec Zoran Mojškerc nadomešča vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec.

1. TOČKA DNEVNEGA REDA JE DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje ste kot gradivo k tej točki prejeli tudi Zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem za sklic izredne seje in v zvezi s sklicem 83. izredne seje Državnega zbora predlagam, predlog dnevnega reda: 1. točka - Lista kandidatov za ministra Vlade Republike Slovenije in 2. točka - Predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, prva obravnava.

Datum seje bi bil v ponedeljek, 7. oktober ob 10. uri do zaključka seje. Najava časa za razpravo za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika za dopolnilno obrazložitev predsednika Vlade do 5 minut in razpravo predsednika Vlade do 30 minut, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga zakona, to je Vlada in do 30 minut za razpravo predlagatelja.

Odpiram razpravo, če želi kdo besedo? (Da.)

Kolega Cigler Kralj, izvolite.

Hvala lepa, predsednica,

Upam, da se slišimo. Glejte, tule je občutek, vsaj pri nas v opoziciji in v naši poslanski skupini, da smo v izrednih razmerah. Dve leti, se mi zdi, da je bilo časa, da ta Vlada pretrese ključne zakone in vse drugo. Zdaj, dve leti ni bilo ničesar, zdaj smo pa kar naenkrat v navalu izrednih sej. Zdaj, pa, če že to nekako pogoltnemo, pa rečemo, v redu, saj je delo parlamenta to, da zaseda, so se pa na nas še posebej obrnili župani občin, lokalne skupnosti, ki so dobili v zvezi z obravnavo predlogom zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju naslednje obvestilo, 2. 10. je, je datirano in sicer, da se pričakuje kot je v skladu s postopkom, do 30. 10. njihovo mnenje k temu predlogu, 30. 10. 2024, potem je pa obvestilo, da je 1. 10. bila vložena zahteva za sklic izredne seje in zdaj piše, da so to izjemne okoliščine. Zaradi teh izjemnih okoliščin ste pa, spoštovana predsednica, dali lokalnim skupnostim možnost oziroma vljudno prošnjo, da mnenje o predlogu zakona posredujejo do izredne seje Državnega zbora. Pa, poglejte, lokalne skupnosti se ne ukvarjajo samo z nami, kajne?

In zdaj, če bo ta izredna seja 7. 10. to pomeni, da oni, datirano je to obvestilo 2. 10. recimo, da ga bodo danes dobili ali pa ne vem, danes zjutraj. In do 7. 10. bi oni morali že mnenje oblikovati. Oni imajo omejene kadre, oni so, nekateri se ukvarjajo z, ne vem, odpravo poplav, nekateri imajo probleme z ogrevanji, z energetiko in tako naprej. Zdaj, da jih tiščimo v take skrajne, skrajno kratke roke, to je nespoštljivo in ne omogoča normalnega dela tem lokalnim skupnostim. Tako, da v imenu poslancev NSi in v imenu lokalnih skupnosti protestiram k temu, saj nismo v izrednih razmerah.

Ja, samo da odgovorim, še eno obvestilo bodo dobili župani oziroma lokalne skupnosti, kjer se jim bo ta rok podaljšal do seje matičnega delovnega telesa, tako da bodo še eno obvestilo dobili. Kolega Sajovic, izvolite.

Ja, hvala lepa, predsednica. Res je, nismo v izrednih razmerah, smo pa, kar se teh razmer tiče, plač županov in še česa, v slabih razmerah že dolgo, predolgo. In zdaj smo blizu, da te zadeve uredimo, popravimo, odpravimo. Župani, občine in pa njihova reprezentativna združenja so enakovredno sodelovali v vseh teh usklajevanjih, razpravah in zadovoljen sem, da se bo tudi ta njihov položaj, predvsem njihove tudi pozicije in pa seveda tudi razmerja znotraj njihovih uslužbencev, pa tudi drugje uredilo in lepo je in prav, če to začnemo urejati hitro in odločno. Hvala.

Hvala lepa. Bi še kdo želel besedo? Sicer pa, kot sem povedala, rok za podajo mnenj in pa pripomb bo do seje matičnega delovnega telesa, kajti izredno sejo imamo za prvo obravnavo zakona oziroma predloga zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, torej za splošno razpravo. Izvolite kolega Cigler Kralj.

Ja, hvala lepa. Najprej moram kolegu Sajovicu povedati, da to ni hitro in odločno, ker je bilo prej dosti časa, to je zdaj hitro in na silo, ampak okej. Bolje pozno kot nikoli, bi bil bolj pripraven rek.

Drugič pa, predsednica, samo v informacijo, da ne govorimo samo do seje delovnega telesa. Kdaj pa je predvidena? Da vidimo ali je to zdaj za občine olajšano za, ne vem, dva dni ali za pet dni. Kdaj se pričakuje seja?

Najprej bo splošna razprava opravljena, potem pa bo seja, tako da to pa zdaj težko povem kdaj bo. To bo pa pač predsednik, predsednica sklicala, sklical, tako da, zagotovo bo prvo podaljšan, skrajšan zagotovo ne, bo pa podaljšan.

Želi še kdo, kaj? Ne. Potem zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje. Na glasovanje dajem sklep: Poslanske skupine k 1. točki dnevnega reda 83. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine SD, Svoboda, poslanec narodne skupnosti in Levica.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: Predlagatelj liste kandidatov, to je predsednik Vlade ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa do 30 minut.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine SD, Svoboda, Levica in poslanec narodne skupnosti.) Je kdo proti? (Tudi ne.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: Predlagatelj predloga zakona ima do 5 minut za dopolnilno obrazložitev in do 30 minut za razpravo.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda, levica, SD in poslanec narodne skupnosti.) Kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Predlagam zdaj, da odločamo še o sklepu, s katerim bi matičnima delovnima telesoma, to sta Odbor za izobraževanje, znanost in mladino ter Odbor za obrambo izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno. Morda tu želi kdo besedo? (Ne.)

Potem dajem na glasovanje sklep: Predlog za izobraževanje, znanost in mladino ter Odbor za obrambo lahko za obravnavo zadeve z dnevnega reda 83. izredne seje Državnega zbora po potrebi zasedata tudi po 22. uri.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanska skupina SD, Svoboda, poslanec narodne skupnosti.) Je kdo proti? (Poslanska skupina SDS in nova Slovenija.) Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem je ta točka zaključena.

Zdaj prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA TUDI NA DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje kolegija in še včerajšnjim dopisom ste k tej točki kot gradivo prejeli dve zahtevi in sicer, skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim magistrom Borutom Sajovicem oziroma magistrom Borutom Sajovicem, Jelko Godec, Janezom Ciglerjem Kraljem in Janijem Prednikom za sklic izredne seje Državnega zbora.

S sklicem seje Kolegija ste prejeli tudi osnutek časovnega poteka obravnave Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2025 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2026 ter okvirni razpored sej delovnih teles za njuno obravnavo. Iz teh dokumentov izhajajo vse ključne informacije za obravnavo proračunskega paketa. Časovni potek in razpored sej delovnih teles bosta posredovana poslankam in poslancem, skupaj s pojasnili glede vlaganja amandmajev. Predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo Državnega zbora, pri čemer v zvezi s sklicem 84. izredne seje predlagam sledeče: Predlog dnevnega reda, prvič, predstavitev proračunskega memoranduma 2025-2026, Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2025 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2026, 2. točka Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini prva obravnava, 3. točka Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku prva obravnava, 4. točka Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin prva obravnava, 5. točka. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost prva obravnava, 6. točka Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb prva obravnava, 7. točka, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov prva obravnava in 8. točka Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizko ogljično električno energijo. Datum seje bi bil v četrtek, 10. oktobra 2024, ob 9. uri do zaključka seje. Najava časa za poslanske skupine dve točki po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika. Pri 1. točki predsednik Vlade in minister za finance skupaj do 30 minut, to je tretji odstavek 156. člena poslovnika, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predlogov zakonov, to je Vlada, in do 30 minut za razpravo predlagatelja, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga odloka in do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 30 minut za razpravo predlagatelja predloga odloka in do 30 minut za razpravo Vlade. Želi kdo besedo tukaj? Ne. Potem ne bo razprave.

Prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: Poslanske skupine k dvema točkama dnevnega reda 84. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora.

Kdo je za? Poslanske skupine... Aha, tu smo pa soglasni. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: Za predstavitev proračunskih dokumentov na seji Državnega zbora imata predsednik Vlade in minister za finance na voljo skupaj do 60 minut.

Kdo je za? Smo tudi soglasni.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: Predlagatelj predlogov zakonov, to je Vlada ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa do 30 minut.

Kdo je za? Tudi soglasno. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In pa daje še en sklep na glasovanje: Predlagatelj, to je matično delovno telo ima pri predlogu odloka za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa največ do 30 minut, Vlada ima na voljo do 5 minut za predstavitev mnenja k predlogu odloka ter do 30 minut za razpravo.

Kdo je za? Tudi soglasno. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem je ta točka dnevnega reda zaključena.

Imamo še eno točko, TO JE 3. TOČKA - DOGOVOR O SKLICU ZOPET IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Gradivo k tej točki, to je zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec za sklic izredne seje Državnega zbora ste prejeli včeraj, z obvestilom o širitvi današnje seje Kolegija. V zvezi s sklicem 85. izredne seje zbora predlagam sledeče: Predlog dnevnega reda je določen z zahtevo in se glasi: Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije za transparentno in zakonito delovanje Ministrstva za kulturo. Datum seje bi bil v petek, 11. oktobra 2024, ob 14. uri do zaključka seje.

Najava časa za razpravo za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, to je skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in do 60 minut za razpravo predlagatelja ter do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 60 minut za razpravo Vlade.

Odpiram razpravo, če kdo želi. Ne bo razprave.

Potem dajem na glasovanje sklep: Poslanske skupine k točki dnevnega reda 85. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora.

Kdo je za? Soglasno. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet. Na glasovanje dajem naslednji sklep: Predlagatelj predloga priporočila, skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut, Vlada ima za predstavitev mnenja k predlogu priporočila na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet

In predlagam, da odločamo še o sklepu, s katerim bi matičnemu delovnemu telesu, to je Odbor za kulturo, izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno. Želi kdo besedo? (Ne.)

Na glasovanje dajem naslednji sklep: Odbor za kulturo lahko za obravnavo zadeve z dnevnega reda 85. izredne seje Državnega zbora po potrebi zaseda tudi po 22. uri.

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine SD, Svoboda in poslanec narodnih skupnosti, proti Poslanski skupini SDS in Nova Slovenija.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda in tudi 101. sejo Kolegija in vam želim lep dan!