27. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

13. 12. 2022

Transkript seje

Dobro jutro! Lepo pozdravljeni!

Začenjam 27. sejo kolegija in vas obveščam, da sem vam včeraj, to se pravi 12. decembra, poslala gradivo k 1. točki dnevnega reda in vas obvestila, da bo Kolegij 4. točko dnevnega reda obravnaval po 1. točki.

In 1. TOČKA JE DOLOČITEV ČASA OBRAVNAVE TOČK DNEVNEGA REDA 5. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, ki se bo začela jutri, torej v sredo, 14. decembra.

Gradivo ste prejeli včeraj in glede tega odpiram razpravo, če ima kdo…

Ja, izvolite.

Jaz imam vprašanje glede časovnice.

Po terminskem planu je bilo napisano, da je seja, torej ne bom zdaj datuma, ampak sreda, četrtek, petek, pa potem nadomestni še oziroma rezervni termini ponedeljek, torek. Zdaj v petek ni seje. In mene zanima, ali je varianta, torej, da se ponedeljkove točke prestavijo na petek in se pač v petek zaključi seja. Vem pa, da je pač glede enega zakona, Zakona o varstvu podatkov pač 24. urni rok za tretjo obravnavo. Vendar mislim, da, ne vem, če bi nek dogovor bil oziroma če se kakorkoli službe lahko oziroma razložijo ali pa ne vem, če je kakršnakoli možnost, da se to prestavi, glede na to… Še enkrat, ne vem, ali je res potrebna tretja obravnava zdaj že na tej seji ali lahko v januarju ali pa so kakšne možnosti v okviru te seje?

Hvala.

Hvala lepa.

Zdaj vemo kakšen je 138. člen, ampak tudi ni nobenega problema, da se seja naredi v petek, potem v bistvu, da se konča, tako kakor ste rekli. Je pa seveda za to, da bomo prej mi to naredili, to se pravi prej kot v 24. urah so pa potrebni eni določeni pogoji, morajo biti izpolnjeni.

Zdaj, kar se petka tiče, edino, edino to vas opozarjam, da med 11.30 in 13. uro bo seja prekinjena, če bo v petek, zaradi nastopa britanskega pa našega pevskega zbora, britanskih parlamentarcev pa naših. Tako da zdaj pa povejte, Vlada, vi ste predlagatelj tega. Lahko se seveda tretja obravnava naredi takoj. Je pa nekaj pogojev, a ne. …/ oglašanje iz klopi/ Kako? Če ni amandmajev, tako pa če bi… / medsebojno pogovarjanje/

Gospod Cigler Kralj, izvolite.

Hvala lepa, predsednica.

Dobro jutro vsem!

Ne zato, ker bi hotel kolegici Jelki ugovarjati, ampak jaz sem vseeno, tudi zaradi enih organizacijskih zadev, ki jih imamo v poslanski skupini, nam bolj ustreza ta varianta, kot je trenutno predlagana. Ampak glej, saj se bomo po moje dogovorili tako, da bo prav, ker imamo v petek že nekaj planirano.

Jaz bom zdaj vam prepustila, vodje poslanskih, pa zdaj Vlada, ker konec koncev, lahko je v ponedeljek, lahko je petek, kakor se boste zmenili. Predvidevam, jaz ne vem, no, predvidevam da, sedaj to samo predvidevam ali amandmajev ne bo? Potem Državni zbor mora sprejeti sklep najprej, da se nadaljuje, da bo tretja obravnava na isti seji. Moramo sprejeti sklep, to ga bomo, predvidevam, sprejeli in potem, če ni amandmajev, pa če ni seveda nobenih ugovorov s strani… Koliko jih mora biti? Tretjina poslancev temu ne ugovarja, potem lahko naredimo takoj. Tako da… Ali mogoče prekinemo za pet minut kolegij pa se zmenite?

Pet minut pavze. Pa se zmenite med seboj.

(Seja je bila prekinjena ob 8.35 in se nadaljevala ob 8.39.)

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Nadaljujemo kolegij. Bom prosila zdaj vodjo Poslanske skupine SDS, da pove, kakšen je dogovor med vami.

Dogovor vseh vodij poslanskih skupin je tak, da se časovnica za sredo ne spremeni, torej ostane tako, kot je. V četrtek se obravnavajo vse točke dnevnega reda, ki so predvidene za četrtek, in vse točke, ki so predvidene za ponedeljek, z izjemo - zdaj ne vem številke, ampak Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic – 3. točke, ki se obravnava v petek. Tudi točke MVK se obravnavajo v četrtek in potem v petek ostane samo ta 3. točka in zaključek seje… / oglašanje v dvorani/ In glasovanje, seveda.

V redu. Če je to v redu, je zapisano, to se pravi, potem gremo s takšnim načrtom naprej.

Dajem na glasovanje sklep… Ali lahko dam tole zdaj, »sprejme se čas za obravnavo posameznih točk dnevnega reda 5, seje zbora, ki se bo začela v sredo, 14. decembra 2022«?

Glasujemo. Za so glasovali vsi, proti nihče.

(Za so glasovali vsi.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

S tem zaključujem to točko. Tako imamo zdaj redno sejo določeno.

Prehajamo na naslednjo, TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Predlog ste prejeli s sklicem seje kolegija.

Prehajamo na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih. Želi besedo predstavnik predlagatelja zakona? (Da.)

Ja, izvolite, gospod Prednik.

Predsednica, hvala.

Ja, gre za Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih. S to predlagano dopolnitvijo zakona se bo slovenskim univerzam, ki izvajajo študijske programe na področju družboslovja ali ekonomije omogočilo izjemo pri poimenovanju strokovnih naslovov v angleškem jeziku. Na podlagi mednarodne prakse uporabe strokovnih nazivov v angleškem jeziku bodo lahko slovenske univerze same izbrale mednarodno primerljivo poimenovanje med obema oblikama nazivov v angleškem jeziku, na primer, med Master of Arts ali Master of Science. In tu gre dejansko za čisto majhen popravek zakona, zato predlagamo skrajšani postopek.

Hvala lepa.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Nihče.) Zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem sklep: »Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih se obravnava po skrajšanem postopku.«

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine koalicije: Svoboda, Levica, SD in poslanec narodne skupnosti, proti nihče.

(Za so glasovali Svoboda, Levica, SD, narodni skupnosti.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Zdaj imamo pa še dve točki glede terminskih programov dela, in sicer najprej TERMINSKI PROGRAM DELA DRŽAVNEGA ZBORA ZA JANUAR 2023.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje kolegija.

Odpiram razpravo. Želi kdo razpravljati? (Ne.)

Prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa: »Sprejme se Terminski program dela Državnega zbora za januar 2023.«

Glasujemo. Za so glasovali vsi, proti nihče.

(Za so glasovali vsi.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je terminski program soglasno sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Prehajamo še na OKVIRNI TERMINSKI PROGRAM DELA DRŽAVNEGA ZBORA ZA FEBRUAR 2023.

Gradivo ste prav tako prejeli s sklicem seje kolegija.

Odpiram razpravo. Ker ne želi nihče razpravljati, razpravo zaključujem.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Sprejme se Okvirni terminski program dela Državnega zbora za februar 2023.«

Glasujemo. Za so glasovali vsi, proti nihče.

(Za so glasovali vsi.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je Okvirni terminski program sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Točko Razno.

Imam samo eno obvestilo, in sicer, glede odsotnosti v zvezi s sprejetim sklepom Komisije za poslovnik z dne 7. decembra 2022, glede objave obvestila o odsotnih poslankah in poslancih s seje Državnega zbora v informacijskem sistemu Državnega zbora, vas obveščam, da bomo prvič temu sklepu sledili jutri, 14. decembra 2022. Obvestilo bo objavljeno v sistemu Lotus Notes in na e-klopi, na seji pa bo samo kratka informacija. Posebej vas opozarjam, da bodo na obvestilo zaradi potrebnega časa za vnos v sistem upoštevana obvestila, ki jih bomo v kabinet prejeli vsaj 30 minut pred začetkom seje oziroma nadaljevanja seje. Seveda, višja sila je višja sila, to se razume. No, poslovnik ima sicer v prvem odstavku 95. člena določbo, da mora poslanec predsednika Državnega zbora ali delovnega telesa o svoji odsotnosti obvestiti najpozneje dan pred začetkom seje oziroma njenega nadaljevanja, razen seveda v primeru višje sile. Toliko za obvestilo. Zdaj pa, če ima še kdo kaj pod točko razno? (Da.)

Izvolite, gospa Godec.