71. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

6. 2. 2024

Transkript seje

Lepo pozdravljeni! Začenjam 71. sejo Kolegija. Smo vsi prisotni? Imamo kakšno nadomeščanje? Tomaž Lisec, pooblastilo? Aha, tule je, se opravičujem. Imam pooblastilo, ja, poslanec Tomaž Lisec nadomešča vodjo poslanske skupine Jelko Godec. Imamo pooblastilo, ja.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Tri imamo danes. Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija in najprej bomo odločali o tem, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Izvolite, kolega Lisec, imate besedo.

Hvala, predsednica, za dano besedo.

Vsem skupaj lep pozdrav!

Bom zelo kratek. Gre za zgodbo, ki bo verjetno epilog dobila z odločitvijo Ustavnega sodišča ali pa verjetno celo na samih volitvah letos jeseni v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Dejstvo je, na kar je opozarjala tudi Zakonodajno-pravna služba tekom obravnave predloga zakona, da so posamezne določbe členov tudi ustavno sporne, ne samo glede tega, kdo lahko kandidira, tako glede aktivne kot pasivne volilne pravice. Problem pa je tudi, kar so tudi že opozorili državni svetniki, da se zna zgoditi kar nekaj pravno formalnih vprašanj pri tem, pri teh volitvah. Zato predlagamo novelo zakona, ki anulira sprejete odločitve na lanski seji Državnega zbora, in prosimo za podporo, ker gre za bolj kot ne, po našem mnenju, vsebinsko manj pomembne predloge zakonov.

Hvala lepa.

Želi kdo besedo v razpravi? (Ne.)

Prehajamo na glasovanje, in sicer na glasovanje dajem sklep: Predlog zakona o spremembah Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije se obravnava po skrajšanem postopku.

Kdo je za? (Vsi.)

(Za so glasovali vsi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj prehajamo na obravnavo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, da se obravnava po skrajšanem postopku. Dajem vam besedo, kolega Lisec, izvolite.

Hvala še enkrat.

Glede na pripombe Zakonodajno-pravne službe in tudi na pripombe strokovne javnosti od Veterinarske zbornice, Kmetijsko gozdarske zbornice in tako naprej smo se v Poslanski skupini SDS odločili, da te pravno formalne sporne rešitve črtamo iz predloga zakona. Ampak, ker gre za zadeve, ki se kar nekaj časa vrtijo znotraj zakonodajnega postopka, menimo, da lahko ta zakon obravnavamo po skrajšanem postopku.

Hvala lepa.

Želi kdo besedo v razpravi? (Ne.)

Na glasovanje dajem sklep: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali se obravnava po skrajšanem postopku.

Kdo je za? (Vsi.)

(Za so glasovali vsi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In zdaj prehajamo še na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, in dajem besedo predstavnici Vlade, generalni sekretarki Barbari Kolenko Helbl. Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Postopek v tej zadevi predlagamo, ker gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, nanašajo pa se ne na sam koncept zakona ampak na učinkovito dodeljevanje sredstev. V bistvu sledimo temu, da je vse manjši digitalni razkorak ob upoštevanju socialne vključenosti in to je v glavnem tisti razlog, manjša sprememba zakona, zaradi katere predlagamo obravnavo po skrajšanem postopku.

Hvala.

Hvala lepa.

Izvolite besedo, kolega Prednik in potem kolega Cigler.

Predsednica, hvala.

Strinjam se z generalno sekretarko, da gre za manjše spremembe zakona. Nosilec tega zakona je seveda Ministrstvo za digitalizacijo oz. za digitalno preobrazbo., to je Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti. S tem zakonom se popravlja šlamastika ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki je bila predlagatelj tega zakona pred časom, na podlagi katerega je seveda kupila 13 tisoč računalnikov in jih kasneje na podlagi lastnega zakona, ki ga je napisala in poslala v Državni zbor, teh računalnikov ne zna razdeliti. Gre za 13 tisoč računalnikov v vrednosti 6 milijonov evrov, 6 milijonov evrov javnega davkoplačevalskega denarja. Najmanj, kar je, lahko ugotovimo, da ne gre samo za šlamastiko ampak tudi za površnost. Z javnim denarjem moramo vsi, ponavljam vsi, ravnati skrbno. In predlagan je skrajšani postopek. Mi ministrici, bom rekel, ne zaupamo več, da je zakon napisan tako kot je potrebno, zato predlagamo reden postopek. Zakon mora končno, v končni obliki biti takšen, da bodo ti računalniki razdeljeni in da bodo prišli do tistih, ki jih dejansko potrebujejo. Naj bi jih potrebovalo 85 oz. 80 tisoč ljudi socialno ogroženih po besedah ministrice, računalnikov je samo 13 tisoč. In toliko površnosti kot je v tej zgodbi, ki terjajo odgovore, predlagamo reden postopek zato, da se dejansko zakon napiše tako kot je potrebno, da nam marsikaj ministrica tudi razloži in da teh 6 milijonov evrov in 13 tisoč računalnikov dejansko pride do tistih, ki jih potrebujejo. Tako da Socialni demokrati skrajšanega postopka ne bomo podprli.

Hvala lepa.

Kolega Cigler Kralj in potem kolega Sajovic. Izvolite.

Najlepša hvala.

Saj je že vse kolega Prednik pravzaprav skoraj povedal. Naj samo spomnim, da zaradi te šlamastike, površnosti in celo lahko rečemo suma na negospodarno rabo javnega denarja zaradi nenamenskega nakupa teh računalnikov, smo bili na dveh sejah KNJF že priča, tudi lahko rečemo zdaj v narekovajih, jaz govorim tu v bistvu s cinizmom, da so celo jasnovidni na tem ministrstvu, ker so še pred poplavami vedeli, da so za poplavljence te računalnike tudi naročili. Torej nespoštovanje KNJF, nespoštovanje Državnega zbora, nespoštovanje državljank in državljanov, tudi medijev, smo slišali nekatere medijske izjave čudno postavljene s strani ministrice Stojmenove Duh. Nespoštovanje gospodarne rabe javnega denarja je najmanj, kar lahko očitamo, da ne rečem tudi operativna in opravilna nesposobnost glede na to, da uredbe niso znali v mesecu pripraviti, čeprav so govorili, da jo bodo, da usklajujejo, da je v medresorskem usklajevanju. Če je nekaj v medresorskem usklajevanju, potem to ni treba, da traja mesece, ampak je to v dnevih lahko narejeno. In zato, da se ne bodo spet v čem zmotili in naredili še kakšno napako, ne podpiram skrajšanega postopka in bom glasoval proti.