92. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

1. 7. 2024

Transkript seje

Lepo pozdravljeni!

Začenjam 92. sejo kolegija in vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da namesto doktor Matej Tašner Vatovca pri današnji seji sodeluje in nadomešča kolegica Nataša Sukič.

Prehajamo NA 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O PRIPRAVI SKLICA 22. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, ki se bo začela v ponedeljek, 8. julija 2024.

Novo gradivo k tej točki ste prejeli danes.

Upoštevajoč dopis iz Kabineta predsednika Vlade, ki smo ga prejeli dne 28. junija 2024, vas obveščam, da se bo 22. seja Državnega zbora zaradi zagotovitve prisotnosti predsednika Vlade pri 1. točki dnevnega reda, to je Vprašanja poslank in poslancev, tokrat izjemoma začela ob 10. uri.

Pri tem odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Ne.) Ugotavljam, da ne, zato razpravo zaključujem.

V skladu z dogovorom bom pripravila sklic 22. seje Državnega zbora in s tem zaključujem to točko.

Prehajamo NA 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje kolegija.

Prehajamo na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu.

Želi besedo predstavnica Vlade, namestnica generalne sekretarke magistrica Barbara Peternelj? (Da.)

Izvolite.

Barbara Peternelj

Hvala lepa.

Najprej prav lep pozdrav vsem!

Vlada predlaga obravnavo zakona po skrajšanem postopku. Gre namreč za manj zahtevne spremembe in dopolnitve predloga zakona, so pa nujno potrebne za zagotovitev učinkovitosti in ekonomičnosti postopkov. Spremembe gredo predvsem v smeri, da se povečajo zaposlitvene možnosti kadra na področju rudarskega inšpekcijskega nadzorstva in pa med drugim se spreminja rok za vložitev vloge za podaljšanje rudarske pravice.

Toliko na kratko.

Hvala lepa.

Sedaj odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Da.)

Kolega Cigler Kralj, izvolite.

Najlepša hvala, podpredsednica.

Dober dan vsem!

Ja, Nova Slovenija ne bo podprla tega predloga za obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku. Gre namreč za zadevo, ki smo jo že problematizirali v preteklosti in predvsem lahko rečem, da vse skupaj izvira iz tega, da pač Vlada ni bila sposobna pravočasno obravnavati vseh vlog za podaljšanje rudarskih pravic. Na to smo opozarjali, nismo bili slišani. In ključno vprašanje je, koliko od tistih 80 vlog, ki so bile na dan 8. 5. 23 še nerešene, je še vedno nerešenih in namesto, da se s podaljševanjem rokov to rešuje, naj se začne učinkovito delati in obravnavati pravočasno vse zadeve in potem ne bomo prihajali do takih situacij.

Hvala.

Hvala lepa.

Želi še kdo besedo? (Ne.) Ugotavljam, da ne, zato prehajamo na glasovanje, in sicer o naslednjem sklepu: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu se obravnava po skrajšanem postopku.

Kdo je za? Za so glasovali Predstavniki manjšin, Poslanske skupine Gibanje Svoboda, Levica in SD, proti Poslanska skupina SDS in NSi.

Ugotavljam, da je sklep sprejet ter s tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - RAZNO.

Želi kdo besedo? (Ne.) Ugotavljam, da ne, zato zaključujem razpravo in tudi 92. sejo Kolegija.

Hvala lepa vsem!