31. nujna seja

Komisija za nadzor javnih financ

23. 9. 2024

Transkript seje

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi ostali vabljeni na sejo, en lep dober dan!

Pričenjam torej z 31. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ in o tem vas obveščam, da sta upravičena dva poslanca: gospod Jani Prednik pa gospod Milan Jakopovič.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje komisije.

Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga sprejeli s samim sklicem seje.

Torej prehajamo na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NEZAKONITO RAVNANJE MINISTRSTVA ZA DIGITALNO PREOBRAZBO PRI NAKUPU 13 TISOČ RAČUNALNIKOV.

Ta predlog sklica seje ste dobili poslanke in poslanci že 5. 9. na Komisijo za nadzor javnih financ. Vsa gradiva so objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

In k tej točki smo vabili tudi, se pravi, ministrstvo, Računsko sodišče, Komisijo za preprečevanje korupcije, torej Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ministrica se je opravičila in tudi predstavnika predlagatelja gospoda Jožefa Horvata. Vse prisotne torej še enkrat lepo, lepo pozdravljam.

Torej, uvodoma dajem besedo, žal spet ministrica, baje da je tam zunaj, dajem besedo predstavniku predlagatelja gospoda gospodu Jožefu Horvatu, gospod Horvat izvolite.

Hvala lepa, gospod predsednik, spoštovani kolegi, spoštovani gostje, lepo vas pozdravljam.

Morda bi bilo dobro, da kljub vsemu par sekund počakamo, ker je ministrica pred vrati. Res je, da se je formalno opravičila, upam da s to gesto, da je pred vrati, torej ne v sejni sobi, da se ne dela norca iz parlamenta, ker to kar se dogaja v zadnjem času je daleč daleč od parlamentarne demokracije, ki smo jo v Sloveniji vzpostavili pred dobrimi 30. leti. Tu pa tam nam kakšen očita, da Komisija za nadzor javnih financ ni sposobna opraviti nadzora. Kot je povedal predsednik, praktično že 14 dni čakamo ministrico, da pojasni ugotovitve, ki niso ugotovitve Nove Slovenije, ampak ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije in Računskega sodišča. Obžalujem, da predstavnice Računskega sodišča, tudi predsednica je bila tukaj z nami, da do tega trenutka še niso dobile besede, ampak to ravno zaradi tega, ker ministrice ni, in ravno zaradi tega, ker koalicija ne zagotavlja sklepčnosti, kar dejansko v več kot 30. letih parlamentarne demokracije v Sloveniji nismo videli.

Ključno vprašanje je za ministrico, kdaj bo odstopila. To je ključno vprašanje. In če ne namerava odstopiti, zakaj ne, da nam to pojasni.

Kolegice in kolegi, spoštovani davkoplačevalci. Računsko sodišče je 3. septembra 2024 izdalo revizijsko poročilo, Predlog zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2023. Računsko sodišče je v tej reviziji med drugim izvedlo tudi dodatne preveritve pravilnosti izplačil tudi pri Ministrstvu za digitalno preobrazbo za nakup 13 tisoč računalnikov v okvirnem znesku 6,5 milijona evrov v letu 2023. Pri tem je računsko sodišče ugotovilo številne nepravilnosti. Računsko sodišče je ugotovilo številne nepravilnosti, kar izhaja iz revizijskega poročila na straneh od 81 do 84. Zadevni izsek revizijskega poročila je priložen tej naši zahtevi, zahtevi poslanske skupine NSi za sklic te nujne seje Komisije za nadzor javnih financ. Celotno revizijsko poročilo je bilo državnemu zboru poslano 3. septembra 2024, in je seveda javno dostopno na spletni strani Računskega sodišča. Pozor, tudi Komisija za preprečevanje korupcije je v postopku zaradi suma kršitve določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije obravnavala očitke o izvedbi javnega naročila Ministrstva za digitalno preobrazbo zaradi nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov. KPK je med postopkom ugotovila korupcijska tveganja, kar izhaja iz priporočil, ki jih je Ministrstvo za digitalno preobrazbo izdala dne 22. avgusta letos in na svoji spletni strani objavila dne 5. septembra letos. Priporočila KPK prilagamo tudi tej zahtevi, je javno dostopna na spletni strani Državnega zbora.

Na tem mestu se želim iskreno zahvaliti, da je Računsko sodišče, kakor tudi Komisija za preprečevanje korupcije, opravila nalogo, da so opravili nalogo, ki je bila s sklepom, s soglasnim sklepom sprejeta prav na tej komisiji. Za nadzor javnih financ, ker je Računsko sodišče pri navedenem javnem naročilu ugotovilo nezakonito ravnanje ter kršitev načel učinkovitosti in gospodarnosti, ter ker je KPK ugotovila korupcijska tveganja predlagamo, da komisija o tem opravi razpravo in sprejme ustrezna sklepa.

Torej, dva predloga sklepov bom predstavil,

prvič: Glede na ugotovitve Računskega sodišča, o nezakonitem ravnanju ter ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije o obstoju korupcijskih tveganj pri izvedbi javnega naročila za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov, Komisija za nadzor javnih financ poziva ministrico za digitalno preobrazbo doktorico Emilijo Stojmenovo Duh k odstopu s funkcije ministrice.

Drugi predlog sklepa: Glede na ugotovitve Računskega sodišča o nezakonitem ravnanju ter ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije o obstoju korupcijskih tveganj pri izvedbi javnega naročila za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov, Komisija za nadzor javnih financ poziva predsednika Vlade doktorja Roberta Goloba, da Državnemu zboru predlaga razrešitev ministrice za digitalno preobrazbo, doktorice Emilije Stojmenove Duh. Pa da ne bom našteval samo državnih institucij, kot rečeno, Računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije, ki ugotavljajo negospodarnost, nezakonitost, neučinkovitost nabave teh računalnikov, ki pravzaprav niso računalniki v takšnem smislu, kot jih poznamo in kot jih uporabljamo, ampak so zaenkrat zgolj strojna oprema. Vseh informacij tudi nimamo, kaj je z operacijskim sistemom, ker vemo, da računalnik, ki je zgolj strojna oprema, je kup kovin, kovine in plastike. Če ni operacijskega sistema na računalniku, je to nek nedelujoč kup železa in plastike, čeprav je v razpisnih pogojih pisalo, da morajo biti računalniki usposobljeni za Windows driverje oziroma za Windows gonilnike, ampak to je zdaj morda že neka druga, druga vsebina.

Kot rečeno, da ne bom našteval samo delček ugotovitev državnih inštitucij, kot so Računsko sodišče in KPK, morda za ta moj zaključek uvoda samo nekaj, kaj mislijo državljani, o tem res sramotnem poslu nabave 13 tisoč računalnikov. V dnevnem časopisju sem zasledil izjavo gospe Ksenije Benedetti. Gospa Ksenija Benedetti ni kdor si ga bodi, je bila kar dolga leta šefinja protokola računskega, pardon, šefinja protokola Republike Slovenije. Takole pravi Ksenija Benedetti: »Kupljeni računalniki še vedno mirno počivajo v skladišču, za katerega vsi plačujemo najemnino. Ministrica jih še vedno ni razdelila, razdelila je pa veliko praznih obrazložitev zakaj ne, med drugim tudi, da se ni dalo tako hitro pripraviti zakonskih podlag, kriterijev za prejem zastonj mašin in razpisov zanje. Čakajte malo, nadaljuje gospa Ksenija Benedetti, mar ni logika taka, da najprej narediš načrt, pripraviš zakonske podlage in kriterije, potem malo sešteješ, šele potem jih skrbno nabaviš. Mah in gospa še vedno ne sprejema nobene odgovornosti, ker ona je z negibnim nasmeškom naredila vse prav in po pravilnikih in po zakonih, čeprav ima kar nekaj o tem, da temu ni ravno tako povedati, kot že rečeno, Računsko sodišče in KPK. Skratka, vse super, kaj ji sploh težimo. Mah, še enkrat.", konec navedbe gospe Ksenije Benedetti. In s tem tudi zaključujem moj uvod. Hvala lepa za vašo pozornost.

Najlepša hvala. .../oglašanje iz klopi/ Ja, saj dobite, saj se bo postopkovno. Najlepša hvala za to diskusijo. Jaz obžalujem, da ni ministrica prisotna. Verjetno se boste spraševali kaj je s sklepčnostjo. Zdaj različna tolmačenja so, vmes so prišla nova tolmačenja, da tukaj prisotnih z imenom in priimkom je članov Komisije za nadzor javnih financ 7, SDS svojih poslank in poslancev ni imenoval, tako da tukaj so različna tolmačenja in zadnje tolmačenje tudi to, da lahko sklepčnost zagotavljajo štirje poslanci in poslanke.

Izvolite, postopkovno.

Jaz sem ravno to hotel vprašati, da preverite pri strokovnih službah naj se preštejejo ali je seja sklepčna.

Bomo preverili pri strokovnih službah, bomo preverili naknadno pri ZPS. Bomo preverili o tem, ker pač različna mnenja okrog tega. Drugače pa, ko smo že pri Poslovniku, s tem, ko pač predsednica Državnega zbora neke seje ne skliče v skladu s 23 podpisi poslank in poslancev, ta Poslovnik v tem Državnem zboru v vsakem primeru mrtev. Uničili pa ste ga poslanci Svobode... /oglašanje iz klopi/. Torej, kakšna sporočila daje Emilija Stojmenova Duh in celotna vlada na to, da se ne pride na seje, da se na tiste seje na katerih se je bila obravnavana pač gradiva Računskega sodišča in KPK, enostavno, da se pač požvižga, požvižgajo na nadzorne institucije pravne države kot so Računsko sodišče in KPK.

Jaz bom tako dejal, da pač smo različni politiki, ampak tako kot rečejo nekje v tujini, je treba zagotavljati robustnost institucij, ne samo na papirju, ampak tudi dejansko v praksi. Nekoč ena ministrica, ko sem bil jaz minister, kolegica, odstopila zaradi nekih /nerazumljivo/ pršuta na Krasu nekje, ampak to so bili neki drugi časi. Zdaj je svoboda.

Še eno postopkovno, potem pa dam besedo Računskem sodišču.

Hvala, predsednik. Jaz vam moram v podporo povedati, da je prav, da se nadaljuje s tem. Poslovnik se je tule v tem Državnem zboru tako grobo že kršil in se krši in se onemogoča opozicijo in onemogoča se nadzor javnih financ in dela Vlade, kar sem izpostavil kot vodja poslanske skupine tudi že na nekaj sejah Kolegija Državnega zbora. Predsednica Državnega zbora očitno se na to požvižga koalicija, se na to požvižga. Ministrica Stojmenova, duh se v posmeh Državnemu zboru zadržuje in smehlja pred vrati. To mora slovenska javnost vedeti. Pa tu ne gre samo za poniževanje in smešenje Državnega zbora, ampak tudi pristojnih inštitucij, kot je Računsko sodišče, Komisija za preprečevanje korupcije in tako naprej. Jaz vam izražam podporo. In ravno poslanec, ki je prej vstal in kot protestno odšel, je recimo, še nedolgo nazaj, smo se s tem ukvarjali, kar mimo poslovnika, enkrat prevzel vodenje seje, ker njegovega kolega iz koalicije ni bilo. Tako da jaz mislim, da mi smo dolžni to Komisijo za nadzor javnih financ in to sejo nadaljevati in ne se vdati pritisku koalicije.

Najlepša hvala. Jaz bi pa zdaj dal besedo naprej Računskemu sodišču, ker predsednica Računskega sodišča, predstavnice prihajajo sem redno na naše seje, je neodgovorno, da pač javnosti ne predstavlja rezultatov Računskega sodišča in ne samo v tem primeru, ampak tudi za ostale, za ostale zadeve. Tako da izvolite, Računsko sodišče, beseda je vaša.

Mojca Planinšek

Spoštovani člani odbora! Hvala za besedo. (Mojca Planinšek, druga namestnica predsednice Računskega sodišča.)

Najprej bi opravičila predsednico Računskega sodišča, ki je v tem trenutku na eni drugi seji Državnega zbora. Tako da bova danes, sva danes prisotni jaz in kolegica, vrhovna državna revizorka, ki je to revizijo vodila.

Zdaj, Računsko sodišče načeloma svoje stališče pove z revizijskim poročilom. Jaz lahko samo na kratko povzamem to, kar je zapisano v revizijskem poročilu. Skratka, Ministrstvo za digitalno preobrazbo je v oktobru leta 2023 sklenilo pogodbe o nakupu 10000 prenosnih računalnikov. Tisto, kar je Računsko sodišče zmotilo pri tem nakupu. Poudariti je treba, da za sam postopek, izvedbo postopka je izvajalo Ministrstvo za javno upravo, medtem ko Ministrstvo za digitalno preobrazbo pa je pripravilo tehnične specifikacije in ostale potrebe za izvedbo tega javnega razpisa. Tisto, kar je Računsko sodišče izpostavilo v tem poročilu, je, da ni povsem jasno, kako je Ministrstvo za digitalno preobrazbo določilo skupno količino nakupljenih računalnikov. Upravičencev po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti je bilo namreč kar precej in posledično je seveda potrebno na tej osnovi določiti tudi potem potrebe in se odločiti, koliko računalnikov se nakupi. Ministrstvo se je odločilo za nakup, kot rečeno 10000 računalnikov. In recimo, kako so določili to količino, ministrstvo ni izkazalo. V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da je teh upravičencev... Na podlagi Zakona o digitalni vključenosti je bilo potrebno sprejeti tudi podzakonski predpis. Za sprejem tega podzakonskega predpisa je bila zadolžena Vlada. Sprejeti bi ga bilo potrebno v šestih mesecih po uveljavitvi, vendar do tega ni prišlo. Namreč, v medresorskem usklajevanju se je ugotovilo, da je upravičencev do računalnikov veliko, zato je bilo pač potrebno, potem določiti nek vrstni red. Posledično so se sprejele dodatne pravne podlage. Spremenjen je bil Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti in v roku šest mesecev na podlagi te spremembe mora Vlada zopet sprejeti podzakonski predpis. Ta rok se izteče v oktobru. Kot posledica vseh teh dogodkov, predvsem nedodelanih pravnih podlag do razdelitve računalnikov v končni fazi do konca leta 2023 ni prišlo. Posledično je Računsko sodišče presodilo, da bi ministrstvo moralo pri nakupu teh računalnikov bolj vzporejati nakup z ustreznimi pravnimi podlagami, z določanjem pravnih podlag in posledično ministrstvo potem tudi očitalo, da ni ravnalo v skladu z načelom učinkovitosti in gospodarnosti. Hvala.

Najlepša hvala. Dam besedo naprej, če želite? Okej odpiram razpravo. Gospod Reberšek, izvolite.

Hvala lepa za besedo.

To, kar bi se najprej dotaknil je to, da smo poslanci, smo za svoje delo plačani in bi morali hoditi na seje odborov, seje Državnega zbora. Plačani smo za to, da hodimo na seje in tudi zastopamo naše državljanke in njihove interese, ne pa za to, da se opravičujemo. Se pravi, da se poslanci opravičujejo in ne hodijo na seje. Jaz sem danes ostal že ob, 5.30 sem štartal proti Ljubljani, da sem ujel to sejo. In zdaj kolikor vidim, je koalicija to sejo obstruirala oziroma je tukaj ni prisotne. Kar se mi zdi, bom rekel, zelo čudno. Vsak preprost državljan, ki hodi v službo, ne glede na to, ali hodi v svoje podjetje ali je zaposlen pri komu, bi bil verjetno za to, če ne bi brez opravičljivega razloga prišel na sejo, bi bil verjetno za to kaznovan. In če ne bi prišel oziroma dela, bi moral navesti nek razlog, zakaj ni prišel delat. Poglejte, danes je 23. 9. ponedeljek, ura je deset do devetih zjutraj, nobenega poslanca koalicije ni tukaj. Ob desetih bomo imeli sejo poslanskih skupin, tudi vse ostale poslanske skupine, ob 12 je redna septembrska seja, kjer bodo pa prisotni čisto vsi poslanci. In težko me prepričate, da v tej stavbi ni zdaj poslancev koalicije, poslancev Svobode, Levice in pa SD. Svoboda ima 40 poslancev. Težko me prepričate, mene ne, mogoče bodo prepričali svoje volivce, ampak mene ne, da nihče ni danes tukaj prisoten. SD jih ima sedem, eden bi moral biti tukaj in isto od Levice, eden bi moral biti tukaj. Nihče ni danes prišel na sejo. A plačo bodo pa imeli zdaj ti poslanci? 15. bodo dvignili plačo, bodo dobili plačo ti poslanci, ker ne izpolnjujejo svojega dela, ker bi morali biti tukaj. Norce se delajo za ljudi, kajne, skupaj z ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, katero danes tudi tukaj obravnavamo. In še to bom povedal, kajne, jaz mislim, da je prav, da to narod ve, tudi tiste zakulisne zgodbice, ki se od zadaj dogajajo, Robert Golob je pač poklical vodje poslanskih skupin in je rekel, bojkotirajte to sejo. To se dogaja v naši državi, da predsednik Vlade diktira, kdo bo hodil kam na sejo. Se pravi, zvija jim roke. In še nekaj, če bi imela ministrica Emilija Stojmenova Duh danes prav, če bi imela vse argumente, če bi delala pošteno in pa za slovenski narod, bi danes tukaj sedela, tako pa je ni.

In še nekaj je treba povedati, to ljudje tudi ne vedo, ko zdaj spremljajo, ministrica je bila 3 minute do seje zunaj pred dvorano, v dvorano pa ni vstopila. Emilija Stojmenova Duh je bila zunaj te dvorane, v dvorano pa ni stopila, in če bi imela prav, bi bila danes tukaj in bi argumentirano tukaj tudi razpravljala in bi ovrgla vse naše obtožbe, ker jo pač obtožujemo in norca se dela iz nas in tudi slovenskega naroda. Tako je bilo tudi že zdaj dvakrat do zdaj. Mi spremljamo zdaj isto zgodbo, kakor smo jo že dvakrat do zdaj, ker digitalna ministrica se še pač kar naprej izogiba pojasnilom na seji Komisije za nadzor javnih financ. Koalicija jo na vse pretege brani, tudi na ta način, kot sem prej povedal, da Robert Golob kliče predsednike, vodje poslanskih skupin in jim grozi, da naj ne hodijo na to sejo. Se pravi in do zdaj sta že dve ti seji odpadli ravno zaradi tega. In če bi bilo vse pro..., zakonito, bi ta pojasnila mi tukaj dobili, to sem trdno prepričan. Zato se ta farsa s prenosniki seveda nadaljuje. Edina prava poteza v naši državi pa bi bila odstop ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, da končamo končno to farso z računalniki.

Bom zelo na hitro, zelo na hitro majčkeno osvežil spomin, kaj se je v preteklosti dogajalo. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pred letom dni kupilo 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijona evrov, to je 500 evrov na računalnik, ob dejstvu, da je vsak tak računalnik preplačan za vsaj 100 evrov, so ugotovile ustrezne službe. Zdaj pa poglejte, vse te stvari, ki so se dogajale v zvezi z nakupom netransparentno porabo davkoplačevalskega denarja. Ne samo, da smo preplačali te računalnike, računalnikom se izteka garancija. Za skladiščenje teh računalnikov plačujemo 2 tisoč 500 evrov na mesec. Skupaj smo za to, da plača že 14 tisoč evrov, kar predstavlja še dodaten nepotreben strošek, prav tako pa tudi nesmotrno porabo davkoplačevalskega denarja. Za piko na i pa zdaj še beremo, da ti računalniki enostavno nimajo programske opreme, kar nas bo spet dodatno stalo še 300 jurjev. To je sposobnost Golobove vlade v dejanjih.

Ministrica je sprva izjavila, da so ti računalniki namenjeni otrokom, šibkim družinam, socialno ogroženim družinam, vrtcem, takoj po tistih katastrofalnih poplavah, to pa je najbolj zanimivo, pa je rekla, da so ti računalniki namenjeni poplavljencem. Laž. Lažnivka! Ne morem drugače reči. Ali je ona vedeževalka mogoče, da je že pred poplavami kupila računalnike, po poplavah pa je rekla, da so ti računalniki namenjeni poplavljencem.

Ves čas, to je tudi zanimivo in to tudi ljudje ne vedo, pa ste popravljali pravno podlago za razporeditev teh računalnikov, ker te pravne podlage enostavno niste imeli. In vse to je vedel tudi predsednik Vlade Robert Golob. Uredbo ste popravljali oziroma so popravljali za nazaj. Še ena izmed bučk ministrstva in njene ministrice Emilije, pa je ta, da na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, kljub temu, da v nazivu nosite digitalno ministrstvo, niste uredili, da bi upravičenci, ki bi bili upravičeni do teh računalnikov, ki seveda tudi ustrezajo pogojem, da bi dobili te računalnike, da bi lahko dali vlogo, da bi to vlogo lahko oddali elektronsko. Ne, vi jim tega niste omogočili na Ministrstvu za digitalizacijo, kajne, zakonodaja pa to seveda omogoča. Še celo tako daleč ste šli, da ste te vloge zavrnili. Tudi, če je upravičenec, bom rekel, zahteval tem, ustrezal tem kriterijem za pridobitev teh računalnikov. Mene bi bilo pošteno sram in zato razumem, da ministrice Emilije Stojmenova Duh danes ni tukaj, ker bi morala tam sedeti in se na te očitke tudi zagovarjati. Kaj je zdaj, ne vem, na ministrstvu za digitalno preobrazbo pričakujete, da vam preko goloba pismonoša dostavljajo pošiljke ali navadne pošte v letu 2024. Res, jaz ne vem kaj počnete tam na ministrstvu. In ko ste videli na ministrstvu, da ne boste mogli razdeliti vseh teh računalnikov najranljivejšim, in da očitno nekateri tudi vaših teh računalnikov nočejo, ste razširili te upravičence z dvigom dohodkovnih razredov. Celo tako daleč ste šli, da ste na ministrstvu po naših informacijah na CSD vršili pritisk, da socialne delavke zdaj uporabnikom ponujajo te računalnike, da bi se ta blamaža ja čim prej končala, in da bi te računalnike razdelili. In kljub vsemu temu, kar sem zdaj povedal, vi na Ministrstvu za digitalno preobrazbo v enem letu niste uspeli razdeliti vseh teh računalnikov. Vi ste res totalno nesposobni. Zato bi bilo res najbolje tisto, kar sem povedal uvodoma, da ministrica čim prej odstopi. Otroci so že en mesec v šoli, računalniki so pa še vedno v skladišču.

Ne glede na to pa, da ste kupili tako veliko računalnikov, se za ceno niste izpogajali. Danes vsak državljan, ki gre v trgovino, kupi tam par ciglov, reče, ali lahko dobim kaj popusta, to čisto vsak državljan reče, vi pa tega niste naredili in bi s to preprosto potezo, če ste že kupovali računalnike v naprej, jaz mislim, da to noben normalen človek ne bi delal, da bi nekaj na zalogo si kupoval, zaradi tako velike količine računalnikov, ki ste jih kupili, 13 tisoč računalnikov, sem prepričan, da bi si izpogajali bistveno boljši popust, pa tega niste storili. Razlog je treba iskati nekje drugje. Najbrž je vsem jasno, tega pa seveda ne moremo dokazati. Večja kot bo investicija, debelejša bo seveda kuverta.

Kaj so ugotovile inštitucije? Računsko sodišče je ugotovilo, da ob nakupu računalnikov ni bil izveden z načeli gospodarnosti in učinkovitosti. To vemo že zdaj vsi. Z davkoplačevalskim denarjem je kupila ministrica 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijonov evrov in te računalnike ni sposobna razdeliti.

Jaz ne vem, če sem že to kdaj doživel. Zato že eno leto ti računalniki, kot sem rekel, ležijo v skladišču za katere plačujemo najemnino. Bravo, Vrhunsko menedženiranje. Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila neracionalno, netransparentno in razsipno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem, hkrati pa tudi sum korupcije pri oddaji javnega naročila za nakup 13 tisoč računalnikov. Nekatere inštitucije v naši državi še preiskujejo ali je šlo za kartelno dogovarjanje, kar mislim, da je šlo.

To, kar je pa zdaj najbolj zanimivo pa je, da v vladi Roberta Goloba, ko tako spoštujejo vse in ne vem kaj, in oh in sploh, ne spoštujejo mnenja Računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije, obstruirajo seje, predsednik vlade zvija roke vsem koalicijskim poslancem, da ne hodijo na seje Državnega zbora, na nekaj, kar so poslanci plačani za to, da bi morali hoditi, zapravljate davkoplačevalski denar, ne samo za nakup računalnikov, kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov. Je pa ta ministrica, Emilija Stojmenova Duh, ena izmed najbolj razsipnih ministrov v vladi Roberta Goloba. Svojo službeno kartico uporablja za prestižne hotele, restavracije in tako naprej.

Ministrica tudi rada potuje na Kitajsko, na zasedanje, pazite, Ekonomskega foruma, kar nima z njenim ministrstvom absolutno nič, ima pa z njenimi privat stiki. Se pravi, potovanje na račun davkoplačevalcev. Očitno bi moralo se to ministrstvo za digitalno preobrazbo preimenovati v ministrstvo v nesmotrno porabo davkoplačevalskega denarja. Emilija Stojmenova Duh, ob tej besedi se še bom obregnil, bom pa zaključil, je na prvi interpelaciji izjavila: sem tujka, migrantka, čefurka, čefurka po vaše glejte, spoštovana ministrica, tega vam nihče ne očita, očitamo pa vam, da po nepotrebnem zapravljate naš davkoplačevalski denar, ste totalno nesposobni in tudi zaradi vas, predvsem zaradi vas Slovenija na področju digitalne preobrazbe nazaduje. Slovenija je uvrščena pod povprečje Evropske unije na področju digitalne preobrazbe in to pove vse, in to vam očitamo, spoštovana ministrica, ki nimate poguma, ki ste tri minute do seje pred vrati te dvorane, kjer imamo sejo komisije za nadzor javnih financ, ko bi pa morali priti na sejo ste dali pa rep med noge. Če bi imeli prav, bi tukaj sedeli in bi odgovarjali na vse te očitke. Hvala.